• Jaga lugu:

  Sõjaliste õppuste varustust võiks toota Eestis

  Tuuli Stewart

  Kodanikuaktivist Tuuli Stewart paneb imeks, et isegi püksirihma ei saada enam oma sigade seljast.

  Suurõppus Siil kinnitab, et iga okas loeb: suurtes asjades ei ole tegelikult väikesi ja ebaolulisi, sest just nende kokkukõlast sõltub suurte asjade edu. 
  Riigikaitse on jäetud vaid tähtsate otsustada. Rohujuure tasandil sibav Siil oli aga isegi Kalevipojale vajalik nõuandja.
  Kui riik suurendab kaitsekulutusi, siis keegi peab omast ära andma, keegi saab aga kasu. Oodatavalt ei muuda see oluliselt kogu riigi toimimist,­ sest kohalikud neiud saavad­ rohkem sineleid õmmelda, memmed käpikuid kududa, viljavoorid lähevad vaprate toetuseks, laomees saab tööd, parandatakse teid. Üldiselt riik ei kannata, lihtsalt rakursid muutuvad. Meie kulutused teadusele ja arendusele on küll langenud 0,48 protsendile SKTst, kaitsekulutused ligi viis korda sellest üle – kuid küllap on kõik läbi mõeldud ja edasise edu vundament.
  Selle vundamendi oleme aga ehitanud nii, et, hästi, laskemoona ja relvad (olgu või teise ringi omad) oleme sunnitud sisse ostma. Me ostame kohaliku maksumaksja raha eest aga ka vormi materjali, saapad (Poola), kiivrid (Suurbritannia), magamiskotid (Hiina), toidu (NATO) ja kõik muu. Isegi püksirihma ei saa enam oma sigade seljast. Miks? 
  Samas on Ida-Virus ja vanglates mitu­ tuhat meest tööta. Ka selle maksab maksumaksja kinni, kuigi Vene ajal oli vanglatel tootmisplaan ja nad täitsid riigikassat. Iga korralik vang lahkus päris hea stardirahaga, kui vähegi liigutas. Uues Tallinna vanglas kasvavad ülalpidamise kulud, töötsehhe aga noortele elujõus meestele pole.
  Autor: Tuuli Stewart
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Tim Cook sõlmis hiinlastega salaja 275 miljardi dollari suuruse leppe
Apple’i tegevjuht Tim Cook sõlmis viis aastat tagasi Hiina ametivõimudega lepingu, mille maht võis ulatuda 275 miljardi dollarini, selgub täna avaldatud raportist. Leppe eesmärk oli lihtsustada Apple’i tegevust Hiinas, vahendab Reuters.
Apple’i tegevjuht Tim Cook sõlmis viis aastat tagasi Hiina ametivõimudega lepingu, mille maht võis ulatuda 275 miljardi dollarini, selgub täna avaldatud raportist. Leppe eesmärk oli lihtsustada Apple’i tegevust Hiinas, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Mänguturul tasub investoritel vaadata vanade tegijate poole
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.