Märten Kress • 28. oktoober 2018 kell 4:00

Korrektsioon ei tähenda, et aktsiad nüüd odavad oleksid

Hiljutises börside languses pole midagi hullu ega erakorralist ning see, kellele tundub punane pelutav, võiks üle vaadata oma investeerimisstrateegia, leiab dividendinvestor.ee asutaja Märten Kress.

Märten Kress investor Toomase konverentsil.  Foto: Raul Mee

Viimase nädala-paari kestel oleme näinud börsidel rohkelt punast. Languspäevi on olnud omajagu ja langusprotsendid on olnud suuremad, kui paljud on harjunud viimaste aastate jooksul nägema. Samas langusnumbreid kokku lüües on USA aktsiaturg kukkunud kõigest umbes 10 protsendi jagu, Euroopa mõni protsent rohkem.

Ühesõnaga ei midagi hullu ega erakorralist. Kui selline hinnalangus tundub hirmutav, on selgelt tegu ebasobiva investeerimisstrateegiaga või puuduvate teadmistega finantsturgude ajaloo vallast. Kogu toimuvat tasub võtta kui finantsturgude loomulikku osa. Pealegi, mida kiirem on olnud hinnatõus, seda järsem on ka korrektsioon.

Ootan odavnemist

Nii USA kui ka Euroopa aktsiaturgude koondindekseid vaadates ei ole oktoobri langus veel märkimisväärselt soodsaid ostukohti toonud. Samas üksikute sektorite ja/või ettevõtete tasandil hakkab üht-teist juba paistma. Minu isiklik investeerimisstrateegia on lihtne – paigutan raha valdavalt madala võlakoormusega kasumlikesse ettevõtetesse, mis maksavad regulaarselt dividende. Selles vallas on sobilike ostukohti saabumas küll.

Nii mõnigi järjepanu aastakümneid dividendimakseid kasvatanud ettevõte on oma kõrgtasemelt langenud isegi rohkem kui 30 protsenti. Samas tasub endale aru anda, et kuna enne langust oli tegu väga kõrgelt hinnastatud firmadega, siis nüüdse hinnasula järel ei ole veel kaugeltki tegu nii-öelda soodushindadega. Pigem on paljude ettevõtete valuatsioon liikumas lähemale oma ajaloolisele keskmisele. Seega näen vähemalt tugevate dividendimaksjate puhul võimalust osta ettevõtteid nende õiglase väärtuse lähedastelt ja mitte erakordselt soodsalt hinnatasemelt. Tõeliselt atraktiivsete hinnatasemeni on turuindeksite ja ka enamiku ettevõtete puhul minna veel päris pikk maa.

Valdav osa erainvestoritest võiksid oma tähelepanu pöörata kusagile mujale kui börsikursside liikumistele. Keskenduge sellele, et panna paika pikaajaline visioon (investeerimisstrateegia) ja sammsammuline plaan (konkreetne tegevuskava) oma rahaasjade haldamiseks. Siis laske sellel kõigel olla ja toimida. Me ei jõua nõnda kunagi sihtkohta, kui laseme end pidevalt valitud rajalt kõrvale kallutada või vahetame ise pidevalt suunda. Valige strateegia, millega tunnete end mugavalt, ja laske sellel siis oma tööd teha.

Hetkel kuum