Neeme Korv • 23. mai 2019 kell 11:12

Mustad hobused, Keskerakonna jokker, mõju valitsusliidule. Eurovalimiste viis tähtsat küsimust

Euroopa Parlamendi valimiste tulemus on ennekõike tähtis siseriiklike jõujoonte paikapanekuks. See võib mõjutada valitsuse tervist ja pakkuda nii mõnegi üllatuse, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.

Euroopa Parlamendi istungitesaal Brüsselis.  Foto: Raul Mee

Milline tuleb valimisaktiivsus?

Küsitlused prognoosivad üle 40%, ajalugu ennustab alla selle. Arvestades, et valimisaktiivsus pole neil valimistel kõrge (Eestis 27–44%), on tulemuse seisukohalt ülitähtis, kas valijad tulevad välja, ja teiseks, kelle omad. E- ja eelvalimiste aktiivsus on olnud kõrgem kui eelmisel korral, kui oma hääle andis 36,5% valijast. 2014. aastal oli eelvalijaid 19,3%, tänavu 25,4%. Kuid ei maksa järeldustega rutata. Ka viimastel riigikogu valimistel oli e- ja eelvalijaid enam kui 6 protsenti rohkem, kuid valimisaktiivsus oli lõpuks ikkagi madalam.

Kellele kui mitu kohta?

Vastus näib lihtne. Küsitlused näitavad Reformierakonnale kaks, sotsidele kaks, Keskerakonnale üht ja EKRE-le samuti üht kohta. Kuid mäng lõpeb siis, kui lõpuvile kõlab. Küsitlustes alati tegelikust lahjem Isamaa on teinud taas nähtavalt reklaami. EKRE tulemust riigikogu valimistel prognoositi pigem madalaks. Yana Toom on tugev, ent Keskerakond nõrk.

Kui palju kaotab Keskerakond?

Tõenäoliselt palju. (Tallinna) venekeelne valija on neist EKREga koostöö tõttu osalt ära pöördunud, selle teadvustamise nimel on tööd teinud Raimond Kaljulaid; ka Eesti 200-l on toetus muukeelsete seas. Märgiline häälte kaotus neil valimistel teeks valitsusliidus niigi Helmetega hädas oleva Jüri Ratase positsiooni veel nõrgemaks.

Ansip või Kaljurand?

Kaljurand. Uuringud ennustavad Reformierakonna ja SDE nimekirjade liidritele edu. Pärnu juhtimiskonverentsil toimunud Eesti juhtide hääletuses sai Marina Kaljurand Andrus Ansipi ees napi võidu. Rahvas saab valida Kaljuranda, kellest oleks tahtnud teha presidenti. Oravate pink on pikk, eesotsas traditsioonilise häälemagneti Urmas Paetiga, see võtab Ansipilt mõnegi hääle.

Kas leidub must hobune?

Eurovalimised on peaaegu alati toonud üllatusi. Keegi ei osanud näha 2009. aastal Indrek Tarandile nii suurt toetust, eelmisel korral ennustati talle lausa kõrbemist – võta näpust! Üllatusvõimeline on Isamaa esinumber Riho Terras. Keskerakonna nimekirjas esineb euroskeptikust jokkerina Igor Gräzin. Ta pole ainus põhjus, miks EKRE võib saada nõrgema häältesaagi, sest nende valija on praegu riigis toimuvaga üpris rahul.

Hetkel kuum