• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arvamus: äkki laenaksime?

  Eesti pole siiamaani võlakirjaturult laenanud, aga vaadates, kui odavalt laenavad Läti, Leedu ja Soome, tekib börsitoimetaja Rainer Saadil küsimus: äkki võiks ka neid soodsaid tingimusi ära kasutada?

  Novembri keskpaigas müüs Leedu valitsus 80 miljoni liti (24 miljonit eurot) eest 4aastase tähtajaga võlakirju, mille intress oli 2 protsenti. Detsembri alguses müüdi aastase tähtajaga võlakirju pisut alla 0,5 protsendi. Leedul on see õnnestunud, sest raha hind on praegu nii odav.Eurotsooni madalaim valitsussektori võlatase ning parem rahanduslik olukord annaks Eestile veel soodsamad laenutingimused kui Leedul ning kui praeguseid laenuintresse ja inflatsiooni arvestada, võidaks sellest ainult laenaja.
  Kuid mille tarvis laenata? Kas investeerida seda palju arutletud ideedesse nagu infrastruktuur, haridus või hoopis mõni teine valdkond, mis leevendaks tööpuudust ning peataks inimeste väljavoolu?
  Eesti inflatsioon on euroala suuremaid ning kui valitsus ei usu, et lähiajal tuleb deflatsioon, võib jääda soodne võimalus kasutamata. Maailma suurimad keskpangad peale USA keskpanga pole küll konkreetseid kuupäevi öelnud, mis ajani intressimäärad rekordimadalale jäetakse, kuid tõenäoliselt tuleb muutus majanduse paranedes. Samas on võlakirjade intressid madalaks läinud ning see soosib igati laenamist.
  Ent kui kindlast eesmärki ei ole seatud, siis ainult odava raha pärast laenata ei ole ka mõtet laenata.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.