Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Üksik börsihunt Stefan Andersson

    Sven Einar Stefan Andersson.Foto: Eiko Kink

    Rootslasest väikeinvestor Stefan Andersson ennustab oma Tallinna börsi lemmikaktsiatele pikka tõusu.

    Tänavuses Tallinna börsiinvestorite pingereas hõivab Merko Ehituse, Olympicu ja Tallinki aktsionäride ringi kuuluv Andersson pea 1,5 miljoni euro suuruse rahapaigutusega 10. koha ja on sellega üks edetabeli suurimaid tõusjaid.Kohalike investorite kauaaegne arvamusliider, kelle avalikel sõnavõttudel on aktsiakurssidele sageli rohkemgi mõju kui ettevõtete majandustulemustel, põhjendab suurejoonelist naasmist siinsel börsil valitsenud ebaõiglusega. Nimelt olid aasta algul kõik muu maailma börsid suuna üles võtnud, ent varjusurmas Tallinna börs tammus endiselt jonnakalt paigal."Hakkasin mõtlema, kas tegelikult on ka nii halb siin võrreldes teiste riikidega ja jõudsin järeldusele, et ei ole üldse niimoodi," meenutab Andersson, kelle hinnangul oleksid tema lemmikud Olympic, Tallink ja Merko Stockholmi börsil tõusnud täpselt samamoodi nagu kõik teised seal noteeritud firmad. "Leidsin, et see on ebaõiglane, turul on mingi ebakõla ja otsustasin aasta alguses päris palju neisse ettevõtetesse investeerida. See oligi minu filosoofia."
    Lemmikaktsiale truu
    Andersson usub, et tema Tallinna börsi investeeringutele seisavad lähemal 5-10 aastal ees helged ajad. Ta investeerib julge südamega vaid ettevõttesse, mille bilanss on korras, mis teenib kasumit ja millel on nii võime kui tahe laieneda.Samuti on oluline, et äri oleks võimalik teistesse riikidesse kopeerida. Need omadused muudavad tema hinnangul ettevõtte huvitavaks ka 10 ja enama aasta perspektiivis ja just nende parameetrite alusel on ta teinud kõik oma praegused rahapaigutused.Anderssoni Tallinna börsi vaieldamatu lemmikaktsia on Merko, mille osakud moodustavad tema portfellist laias laastus poole ja kuhu ta on vahelduva eduga investeerinud viimased 15 aastat. Väga tugevate juhtidega ja hea kaubamärgiga väikeaktsionäride sõbralik ettevõte, mis maksab stabiilselt korralikke dividende, avab ta investeerimisotsuse tagamaid."Nad on näidanud, et suudavad olla eluasemeturul pikka aega teistest paremad, nad on olnud kasumlikud, tegutsesid krahhi ajal uskumatult edukalt ja on väga hästi turust aru saanud," räägib Andersson ning tõdeb, et just Merko dividendid on aidanud tema portfelli läbi aastate kenasti kasvatada. "Tundub, et nad on suutnud luua kultuuri, mis on edukas ja korrektne nii väikeaktsionäridele kui klientidele."Merko miinustele mõeldes vajub väikeinvestor pikemalt mõttesse. Kui veel aastate eest oldi aruannetes väga napisõnalised ja investoritega suhtlemine jättis soovida, siis täna tema sõnul selle üle enam nuriseda ei saa. Nõnda on kõige suurem oht üha kasvav konkurents, sest nii suuremaid kui väiksemaid võistlejaid jagub nii siin kui piiri taga.
    Keegi ei armasta Tallinkit
    Seda muret, et mõni konkurent kandadele võiks astuda, ei ole Anderssoni suuruselt teisel panusel Tallinkil, mille üheks suurimaks eeliseks on just väga hea turupositsioon ning tugev ja kindel turg. Investori hinnangul on ettevõtet hästi juhitud, õiged inimesed töötavad õigetel kohtadel ning eelis on laevafirma suurus.Teisest küljest on laevafirma aasta jooksul kõvasti nuumanud pankasid. "Isegi juhtivtöötajatel on olnud keskmised palgad, aktsionärid on saanud vähe dividende, aktsiakurss on madalamal kui börsile tuleku ajal, aga pangad on teeninud tohutult palju intresse," tõdeb Andersson. "Oluline on mitte lihtsalt ehitada suurt ettevõtet, vaid et see oleks ka aktsionäridele kasulik."Väikeaktsionär möönab, et laevafirma on tugevalt alahinnanud meediasuhtlust, sest kuigi tegemist on tõelise rahvafirmaga, mille potentsiaalne klient võiks olla iga eestlane, siis kauaaegset juhti ja suuromanikku Enn Panti meedias vaat, et ei näegi. Ta toob positiivse meediasuhtluse eeskujudena välja krõbedate sõnavõttudega tuntust kogunud Ryanairi juhi Michael O'Leary, aga ka Björn Kjosi Norwegianist."See on väga tõhus müük, aga Eesti firmajuhid kipuvad rohkem varju hoidma," nendib Andersson. "Praegu on selline olukord, kus keegi ei armasta Tallinkit ja ainus vastumürk oleks olla meedias rohkem nähtav. See ei ole ohtlik ja polegi nii oluline, mida sa täpselt räägid. Kindlasti aitaks see müügiedu, suurendaks usaldust ja oleks kõigile hea."Anderssoni kõige pisem investeering Tallinna börsil on paigutatud Olympicusse. Kohalik kasiinohiid on tema hinnangul musternäide ettevõttest, kus olemas on nii võime kui juhtkonna soov pidevalt tegevust laieneda ja seda nii kodu- kui välismaal. Samuti on ettevõte end ajalooliselt tõestanud väikeaktsionäride sõbralikuna ning Andersson usub, et kasiinofirmal on potentsiaali kasvada Euroopa juhtivaks meelelahutusfirmaks.
    Juhused aitasid varandust kasvatada
    Eksivad need, kes arvavad, et üle 35 aasta börsidel toimetanud Andersson võlgneb oma miljonitesse eurodesse küündiva aktsiaportfelli rikastele vanematele, sülle sadanud pärandusele või ettevõtlusele."Olen absoluutselt nullist alustanud ja investeerinud ainult omaenda raha," rõhutab ta. Esimesed aktsiad ostis ta isa eeskujul juba 6-7 aastaselt Stockholmi börsilt paarisaja krooni eest. Möödusid aastad ja sadadest said tuhanded, tuhandetest kümned tuhanded…"Küsimus ei ole olnud selles, et olen palgast kõrvale pannud. Kuna mul ei olnud alguses raha, siis sain palju abi Rootsi riigi soodsatest õppelaenudest, töötasin ülikooli kõrvalt loodusteaduste asendusõpetajana ja samal ajal olid 90ndate alguses börsid kukkunud," selgitab ta. "Olen teinud mõned väga edukad investeeringud. 90ndate alguses ostsin Handelsbankeni aktsiaid, mille väärtus aastate jooksul on kasvanud kümneid kordi. Ka Merko ja Hansapanga tõus oli väga oluline. Olen vahepeal ka väga palju dividende saanud ja kõige rohkem kapitali on toonud just kriisi aegadel investeerimine."Samas peab Andersson enda läbi aegade kõige paremateks tehinguteks ilma kasumita müüke, kui sisetunde usaldamine on halvimast päästnud. 2006-2007. aastal investeeris ta enda sõnul kõvasti Saksa Commerzbanki aktsiasse, ent otsustas mõned kuud hiljem kogu positsiooni müüa. Ei läinud kaua kui pank oli pankrotis ja vajas riigi tuge. Samamoodi pääses ta üle noatera Elcoteqi investeeringust."Mul ei ole mingit probleemi kahjumiga müüa ja sellepärast mul ei ole traumaatilisi investeeringuid, kus ma olen väga palju kaotanud," räägib ta. "Minu esimesed Eesti investeeringud EVEA Panka ja Pennu Computer Technologysse läksid küll pankrotti, aga see oli kooliraha. Võib-olla mõtlen liiga palju riskidest ja olen liiga ettevaatlik - koguaeg võib juhtuda, et hakkan muretsema mingi ettevõtte pärast."Investeerimine jäi Vimmerby linnast pärit Anderssoni jaoks hobiks kuni 2007. aastani, mil ta tegi palgatööga viimaks lõpparve ja hakkas professionaalseks investoriks."Investeerimises olen ma olnud edukas, aga paljude töökohtade kohta ma seda ei ütleks," selgitab ta. "Mulle on sobinud analüütiline tegevus, sest suudan olla väga palju üksi ja teoreetiliselt keskenduda. Kindlasti olen hingelt analüütik, mitte ettevõtja, kes suudaks midagi üles ehitada."Sealjuures on ta pikaajaline investor ja pole enda sõnul eales kaubelnud tuletisinstrumentidega ega investeerinud väljapoole Euroopat, kuna peab oluliseks eeliseks turu lähedust.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.