Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Peeter Koppel: kriisijutlustajate aktiveerumine on igasügisene nähtus

  Peeter KoppelFoto: Erik Prozes

  Kui Briti mainekas päevaleht The Telegraph tõi sel nädalal avaldatud loos esile kaheksa kindlat märki, mis viitavad finantsturgude kokkukukkumisele, siis SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel leiab, et viimsepäeva ennustajad teevad ühe väikse vea.

  Järgneb Peeter Koppeli kommentaar:
  Pean tunnistama, et täpselt selliseid artikleid on ilmunud kogu selle aja, kui on kehtinud riskantsete varade tõusutrend – ehk siis alates 9. märtsist 2009. Enamik neist on olnud vähemalt sama hästi põhjendatud. Minu isikliku arvamuse kohaselt teevad sellised ennustajad ühe väikse vea – nad nimelt eeldavad, et raha on siiski laiemalt vaadeldes madalaimat riski kandev varaklass, keskkond on business as usual ning kasvu aeglustudes ja riskide kasvades jooksevad kõik rahasse.
  Seesama 2009. aasta märtsist kestnud tõusutrend on pigem tunnistus, kuidas keskpankade ohjeldamatu rahatrükk on päris korralikult õõnestanud arusaama rahast kui akumulatsioonivahendist ja väärtuse mõõdust. Olukord ei ole business as usual.
  Keskpankade improvisatsiooniline eksperiment kestab edasi ning tõepoolest – võib ka minu arvates ühel hetkel viia suurema kriisini, mis tekitab vajaduse finantssüsteemi põhimõtted üle vaadata viisil, mis taastaks raha pikema perspektiivi usaldusväärsuse akumulatsioonivahendi ja väärtuse mõõduna.
  See, kas see protsess algab järgmisel kolmapäeval kell 12:32 või viie aasta pärast – kui keegi sellega suudab täppi panna, siis on see ilmselt kogemata. Ja mul on kuri kahtlus, et (tootlike) varade omanikud on sellise paradigma muutuse jaoks paremini positsioneeritud.
  Mis aga praegust kriisijutlustajate aktiveerumist puudutab, siis see on igasügisene nähtus. Praegu annab neile julgust juurde see, et Lehmanist (USA investeerimispanga Lehman Brothersi pankrotist, mida peetakse üheks üleilmse finantskriisi alguspunktiks – toim) saab kohe-kohe 7 aastat ja isegi Vana Testament defineerib just sellise perioodi majandustsükli pikkusena.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.