Birjo Must • 20. oktoober 2015 kell 7:00

Swedbanki kasum langes järsult

Swedbanki juht Michael Wolf  Foto: EPA

Swedbanki kasum langes kolmandas kvartalis aastaga 14%, kuna aktsiaturgude nõrkus rõhus vahendustasude tulule.

Rootsi pank teenis kolmandas kvartalis 3,93 miljardit Rootsi krooni (0,42 miljardit eurot) puhaskasumit. Aasta eest samal ajal oli kasum 4,56 miljardit krooni (0,48 miljardit eurot).

Swedbank on kärpinud kulusid ja tõstnud tasusid, et vähendada negatiivsete intressimäärade mõju oma kasumile. Panga kogutulu kukkus aga siiski aastaga 9%, kuna vähenesid nii intressitulud kui ka teenustasude tulud.

Veebruaris liitus Rootsi keskpank intressimäärade kärpimise klubiga ning langetas riigi baasintressimäära negatiivseks. Juulis langetati Rootsi krooni tugevnemise hirmus intressimäära veel 0,1 protsendipunkti võrra, kuna mured Kreeka majanduse tuleviku pärast levisid üle Euroopa. Samal ajal on aga Rootsi eluasemehinnad pidevalt tõusnud ning see on omakorda kasvatanud muret kinnisvaramulli paisumise pärast.

Swedbanki juht Michael Wolf ütles sellegipoolest, et on suutnud hoida finantseerimise kulud madalal tänu karmidele laenustandarditele. „Laenukahjud jäid väga madalale tasemele,“ märkis ta teates. „Madal risk on viinud madalate finantseerimise kuludeni.“

Laenukahjud vähenesid aruandeperioodil 45%, samal ajal kui kulud kukkusid 7%. „Kulud on hästi kontrolli all,“ rääkis Wolf. See aitas pangal saavutada stabiilsed tulemused ebakindlas keskkonnas, lisas juht.

Swedbanki ROE (omakapitali rentaablus – toim) oli 13,5%.

Barclaysi teatel jäi Swedbanki puhaskasum analüütikute oodatust 6% väiksemaks. Peamised põhjused olid nõrk käive ja suured immateriaalse põhivara mahakandmised.

Bloombergi küsitletud 31 analüütikust 13 soovitavad Swedbanki aktsiat osta, 12 hoida ja 6 müüa. Aktsia tõusupotentsiaal on analüütikute konsensuse põhjal 6%.

Panga aktsia hind on täna Stockholmi börsil langenud ligi 1%, 193,6 Rootsi kroonile.

Hetkel kuum