Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jõuluvanaralliks on sel aastal põhjust

  JõuluvanadFoto: epa

  USA ja Euroopa keskpangad võivad investoritele jõuludeks meeldiva üllatuse valmistada jõuluvanaralliga.

  Detsember on tähtis kuu, kuna Euroopa Keskpank võib teatada stiimulprogrammi suurendamisest ning USA keskpank intressimäära tõstmisest. Viimase puhul on palju spekuleeritud, millal intressimäär tõusta võiks. Välja on pakutud ka järgmist aastat ning alles kevadet, kuid oktoobri tööturunäitajad on eksperte üha enam arvama pannud, et intressitõus tuleb juba detsembris.
  Jõuluvana võib tulla Wall Streetile
  „Jõuluvana tuleb sel aastal börsidele,“ on veendunud 374 miljardit dollarit haldava investeerimisfirma Federated Investors portfellihaldur Steve Chiavarone. Ta on usub, et USA keskpank Föderaalreserv asub intressimäärasid tõstma detsembris ja see on positiivne samm Ühendriikide aktsiaturgudele. „Parim kink, mida Föderaalreserv võib anda turgudele pühade ajaks, on kindlus,“ lisas Chiavarone, kes ootab, et aktsiaindeks S&P 500 lõpetab aasta 2200 punktil. See on umbes 4 protsenti tõusu praeguselt tasemelt.
  Kui Föderaalreserv otsustab 15.-16. detsembri kohtumisel baasintressi tõsta, oleks see esimene kord pärast 2006. aastat. Baasintress on alates 2008. aasta lõpust püsinud rekordmadalal 0,25 protsendil. "6. novembril avaldatud USA tööturu numbrid olid oodatust paremad ja see on kergitanud 72 protsendini tõenäosust, et detsembris tuleb intressimäära tõus,“ kirjutas Goldman Sachs värskes analüüsis. „4. detsembril avaldatavad tööturunumbrid peaksid olema tõeliselt üllatavad, et Föderaalreserv intressimäärasid ei tõstaks." Goldmani prognoosi järgi tõstab Föderaalreserv intressimäära 0,25 protsendilt 0,5 protsendile.
  Samas on ka investorid muutunud üha kindlamaks, et USA majandus tuleb toime kõrgemate intressimääradega, ütles Business Insiderile New Yorgi börsi kauplemistegevuse juht Rich Barry. "Investorid ja kauplejad muutuvad üha kindlamaks, et USA majandusel läheb paremini, ning seda tõestavad ka kõrgemad intressimäärad. See on hea uudis. Kas jõuluvanaralli aitab aktsiatel aasta lõpus tõusta? Ma arvan küll,“ ütles Barry.
  156 miljardit dollarit haldava AMP Capitali peaanalüütik Shane Oliver usub, et võlakirjadega võrreldes on aktsiad odavad. „Ma ei usu, et Föderaalreserv teeks midagi, mis ohustaks maailmamajanduse kasvu. See peaks aitama maailmamajanduse taastumise jätkumist,“ ütles Oliver.

  Jõuluvanaralli

  (ingl. keeles Santa Claus Rally) on periood aktsiaturgudel, mis jääb jõulude ja uue aasta vahele. Tegemist on Wall Streetilt alguse saanud nähtusega, millel on mitu põhjust. Näiteks tehakse aastalõputehinguid, mis tulenevad raamatupidamise ja maksude optimeerimisest. Inimesed investeerivad oma jõuluboonuseid ning kuna on pühade aeg, on turgudel ka vähem pessimiste. Mõju võivad avaldada ka fondijuhid, kes ostavad aasta lõpus kokku aktsiaid, mis on aasta jooksul hästi esinenud. Jõuluvanaralli ei pruugi aset leida igal aastal.

  Euroopa kihutab vastassuunas
  Samal ajal kui USA pingutab rahapoliitika püksirihma, liigub Euroopa vastupidises suunas. Euroopa Keskpank ostab iga kuu 60 miljardi euro väärtuses valitsuse võlakirju ning selle aasta jaanuaris alanud programm peaks kestma 2016. aasta septembrini.
  Euroopa Keskpanga president Mario Draghi andis oktoobri lõpus toimunud koosolekul märku, et võib senist 1,1 triljoni euro suurust võlakirjade ostmise programmi pikendada. Draghi ütles, et on valmis muutma kvantitatiivse leevendamise programmi suurust, struktuuri ja kestust. Enne aasta lõppu on see toonud turgudele positiivse meeleolu, kuna  euro kurss on nõrgenenud ning Euroopa suuremad aktsiaturud on tasapisi tõusule pöördunud.
  Euroopa Keskpank langetab intressiotsuse 3. detsembri pärastlõunal ning pärast seda toimub pressikonverents, kus võidakse teatada võlakirjade ostmise programmi suurendamisest. Üks põhjus, miks Draghi võib stiimulprogrammi suurendada, on ka geopoliitilised riskid. Citigroupi poliitika peaanalüütiku Tina Fordhami sõnul näib Euroopa olevat haavatav ning oma mõju avaldavad Pariisi terrorirünnak ja põgenikekriis, aga ka Suurbritannia lähenev referendum, kus hääletatakse Euroopa Liidust lahkumise üle. „Meil on geopoliitilised riskid, mis on kasvamas suurimaks pärast Berliini müüri langemist,“ ütles Fordham Bloombergile.
  Goldmani kauplemissoovitus
  USA investeerimispank Goldman Sachs näeb euroala ja Ameerika Ühendriikide rahapoliitika lahknevuses võimalusi.
  Oma värskes prognoosis soovitab Goldman panustada euro-dollari paaris euro langusele. "See on üks kõige otsesemaid teid lõigata kasu rahapoliitika erinevusest. Meie 12 kuu prognoos euro-dollarile on 0,95, kuid tõenäoliselt jõutakse selle tasemeni oodatust varem,“ kirjutas investeerimispank analüüsis. Lisaks soovitatakse eurot müüa ka Jaapani jeeni vastu.
  Investeerimisideena nähakse ka USA 10aastase tähtajaga võlakirja hinna langusele panustamist ja Saksa 10aastase tähtajaga võlakirja ostmist. Soovitatakse osta ka Euroopa aktsiaid, kuna nähakse 12 kuu jooksul Europe Stoxx 600 indeksile 8,6 protsenti tõusu. „Nõrgem euro on Euroopa aktsiate tõusule katalüsaatoriks,“ kirjutas Goldman.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
"Tunnen, et on vaja telefon kätte võtta... ja kukun jälle töösse!"
Miks juhtub nii, et inimesed on pidevalt ühenduses tööga, millised on tagajärjed ja kuidas ennast tööst lahti haakida, kirjutavad organisatsiooniuurijad Anne Reino, Alo Treial ja Maria Murumets Äripäeva essees.
Miks juhtub nii, et inimesed on pidevalt ühenduses tööga, millised on tagajärjed ja kuidas ennast tööst lahti haakida, kirjutavad organisatsiooniuurijad Anne Reino, Alo Treial ja Maria Murumets Äripäeva essees.
Ferrari kutsub tagasi 23 000 sõidukit
Itaalia autotootja Ferrari kutsub tagasi 23 555 sõidukit, sest kahtlustab paljudel mudelitel viga pidurites, vahendab ajakiri Car and Driver.
Itaalia autotootja Ferrari kutsub tagasi 23 555 sõidukit, sest kahtlustab paljudel mudelitel viga pidurites, vahendab ajakiri Car and Driver.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Nädala lood: suures skeemis paljastati Eesti firma, elekter kallineb hoogsalt edasi
Selle nädala olulisematest sündmustest tasub esile tuua üks rahvusvaheline skeem, mille paljastamisel tuli esile ka Eesti firma. Lisaks ei saanud mööda energeetikast, sest tuleval talvel ähvardab elektri hind tõusta selgelt kõrgemale, kui oli suvine hinnatipp.
Selle nädala olulisematest sündmustest tasub esile tuua üks rahvusvaheline skeem, mille paljastamisel tuli esile ka Eesti firma. Lisaks ei saanud mööda energeetikast, sest tuleval talvel ähvardab elektri hind tõusta selgelt kõrgemale, kui oli suvine hinnatipp.
Paar miljonit kilo maasikaid mädaneb Soomes põllule
Ukraina sõja põhjustatud tööjõuprobleem on peapõhjus, miks hulk maasikaid Soomes põllule on jäänud, kohati on ka vihmad maasikakorjamist takistanud, kirjutab Yle uudisteportaal.
Ukraina sõja põhjustatud tööjõuprobleem on peapõhjus, miks hulk maasikaid Soomes põllule on jäänud, kohati on ka vihmad maasikakorjamist takistanud, kirjutab Yle uudisteportaal.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.