Pille Ivask • 4. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Naftafirmad kärbivad investeeringuid ja suurendavad laenukoormat

Shell  Foto: epa

Kuigi nafta hind on viimase 11 aasta põhjas ning nii nafta- kui gaasitootjad seisavad silmitsi kümnendite suuremate investeerimiskärbetega, plaanitakse jätkata dividendimaksetega ning selle tarbeks ka laenu võtta, vahendab Reuters.

Konsultatsioonifirma Rystad Energy andmeil peaksid tänavu nafta- ja gaasisektorisse tehtavad investeeringud olema viimase kuue aasta väikseimad, jäädes 522 miljardi dollari juurde. Seda on 22 protsendi võrra vähem kui möödunud aastal.

Rystad Energy asepresident Bjoernar Tonhaugen ütles Reutersile, et tegu on alates 1986. aastast esimese korraga, mil investeeringud sektorisse kahanevad kahel aastal järjest.

Kuigi investeeringud vähenevad, kõnelevad  nafta- ja gaasitööstuse allikad, et kindlasti ei taheta lõpetada dividendimakseid, mistõttu on ettevõtted otsustanud võtta laenu. Näiteks pole Shell dividende vähendanud 1945. aastast alates ning kuna tegu on traditsiooniga, ei plaani ettevõte seda tõenäoliselt teha ka tulevikus. Ka ülejäänud ettevõtted on traditsiooniliselt dividende maksnud.

Jefferiesi analüütiku Jason Gammeli sõnul on Exxon Mobili ja Chevroni võlakoorem sektori üks väiksemaid, samas kui Statoili ja Repsoli võlakoorem on üks suuremaid.

Analüütikute hinnangul kaaluvad ettevõtted hoolikalt, missugused projektid on kõige kasumlikumad ning loobuvad kõrvalprojektidest. Samuti säästetakse raha selle arvel, et vaadatakse üle tarnelepingud ning kasutatakse vähem keerulist tehnoloogiat.

BMO Capital Marketsi analüütik Brendan Warn nentis, et tänavu on sektoris oodata ka töökohtade arvu vähenemist ehk midagi, millega tehti algust juba möödunud aastal.

Lisaks peavad eksperdid oluliseks, et nafta- ja gaasiettevõtted hoiaksid külma närvi ning käituksid ratsionaalselt, juhul kui hind peaks tõusma. „Kui sa kärbid liiga palju, on väga raske hinnatõusust kiiresti kasu lõikama hakata,“ viitas üks Euroopa naftaettevõtte juhte Reutersile.

Jaga lugu:
Hetkel kuum