Pille Ivask • 2 juuni 2016

OPEC töötab uue naftaleppe kallal

Nafta puurkaevud  Foto: epa

Pärast aprillis Dohas peetud tulemusteta naftakõnelusi on OPECi liikmed taas valmis uueks võimalikuks leppeks, kirjutab Bloomberg.

OPECi anonüümsust palunud delegaadid väitsid, et OPECi liikmed pole ikka veel alla andnud, et suudavad nafta tootmismahtude külmutamises kokku leppida, ning seega töötatakse välja järjekordset uut plaani. Küll aga pole tegu ainsa võimaliku ideega, kuidas nafta hinda turgutada. Allikad ei maininud teisi arutluse all olevaid variante.

Kuigi organisatsiooni kuuluvad liikmed on üldjuhul alati üle astunud ametlikult kehtestatud tootmismahtudest, väidavad delegaadid, et nüüd võib olla riikidel tõsi taga ning seega ollakse suutelised leidma ka ühisosa ning taastama OPECi ühtsuse.

Energy Aspectsi naftaanalüütik Amrita Sen lausus, et uueks võimalikuks tootmismahu tipuks on märgitud 32 miljonit barrelit päevas. Võrdluseks, aprillis pumpasid OPECi liikmed 33,2 miljonit barrelit musta kulda päevas. „Erinevalt turuspekulatsioonidest on Saudi Araabia tegelikult valmis koostööks,“ lausus Sen.

Uue võimaliku naftaleppe puhul mängib olulist rolli taaskord Iraan, kelleta saudid aprillis Dohas peetud kõnelustel nafta tootmismahte külmutama nõus polnud. Samasugust asjade käiku on ilmselt näha ka uue võimaliku leppe puhul. Teisalt väidavad analüütikud, et kuna saudidel on uus naftaminister, võib see asjade käiku veidi mõjutada.

Rapidan Groupi peakonsultant Bob McNally lausus, et uus minister võib tahta alustada naftaläbirääkimisi täiesti uuelt lehelt. „Põhiküsimus siin on siiski see, kas Iraan nõustub asjaga kaasa tulema,“ lisas ta.

Hetkel kuum