Naftasektor vähendab investeeringuid pea triljoni võrra

15. juuni 2016, 22:00
Naftatootmine Iraagis.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160615/BORS/160619801/AR/0/AR-160619801.jpg

Nafta- ja gaasitööstus vähendab tulevikku plaanitud kulutusi viie aasta jooksul peaaegu triljoni dollari võrra, selgub konsultatsioonifirma Wood Mackenzie andmetest.

Nafta- ja gaasiressurssidesse plaanitud investeeringuid vähendatakse ajavahemikus 2015-2020 kokku 740 miljardi dollari võrra (22 protsenti). Kõige enam kärbitakse kulusid USAs, teatas Wood Mackenzie kolmapäeval tehtud avalduses. Globaalne tootmine saab olema varasemalt prognoositust aga 3 protsenti suurem.

„Nafta hinnalanguse mõju plaanitud investeeringutele on olnud üüratult suur,“ ütles Mackenzie analüütik Malcol Dickson. „Ettevõtted on reageerinud projektide tühistamise või edasilükkamisega. See on toimunud sisuliselt kõigis naftat tootvates riikides,“ lisas ta.

Dickson teatas avalduses, et USA naftasektori kapitaliinvesteeringud vähenevad sellel ja järgmisel aastal poole võrra – kokku 125 miljardit dollarit.

Kõige vähem on mõjutatud Lähis-Ida regioon – näiteks Saudi Araabias investeeringute mahtu sellel ja järgneval aastal ei vähendata. Peamiselt on see tingitud sellest, et riik ei taha oma turuosa kaotada, teatas Wood Mackenzie.

Wood Mackenzie seisukohad on teatud määral vastuolus Goldman Sachsi omadega. Wall Streeti pank teatas, et ettevõtted on järgmise 18 kuu jooksul jälle valmis projekte käsile võtma, sest hinnad on taastunud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. June 2016, 19:10
Otsi:

Ava täpsem otsing