Kadi Neemre • 1. august 2016 kell 16:18

Praegu on hea aeg arenevatele turgudele investeerimiseks

Foto: EPA

Arenevad turud on investoritele viimastel aastatel pettumuse valmistanud. Aktsiahindu on madalal hoidnud nii nõrgad toorainete hinnad, kehv ekspordikasv ning poliitilised probleemid.

Viimasel ajal on aga trend pöörduma hakanud. Arenevate turgude aktsiad on sellel aastal teinud 12% ralli ning edumaa rikaste riikide aktsiate ees on koguni 4%.

UBS Wealth Managementi globaalsete investeeringute juht Mark Haefele usub, et arenevad turud mööduvad peagi arenenud turgudest. Haefele sõnul on ettevõte suurendanud hiljuti ka arenevate turgude aktsiate osakaalu globaalsetes portfooliotes.

Tema sõnul toetavad mitu faktorit hetkel seda vaadet.

Hiina majanduskasv on muutunud stabiilsemaks. Hiina majandusel on arenevate turgude käekäigus võtmeroll. Riigi SKP on 11 triljonit dollarit ning Hiina suurus on võrdne suuruselt järgmise 10 areneva turuga kokku.

Kuigi Hiina majanduskasvu kiirus on viimasel aastal aeglustunud, on selle kurss jätkuvalt tõusuteel. Riigi SKP kasvas teises kvartalis 6,7% ning see on märk sellest, et valitsuse majanduse ergutamise programm toimib.

Tarbijate kasvavad kulutused aitavad osaliselt leevendada “vana majanduse” ehk tööstussektori nõrkust.

Toorainete hinnad. Bloomberg Commodity Spot indeks ehk toorainete hinnaindeks on alates jaanuarist teinud 20% kasvu ning soodustab sellega arenevate riikide majanduste edenemist, seda eriti Ladina Ameerikas. Hinnad aga ei ole tõusnud nii kõrgele, et see võiks mõjutada Aasia toorainete importijaid.

Majanduskasvu erinevus on tagasi. Eelmisel aastal kasvasid arenevad majandused vaid 3% kiiremini kui arenenud majandused; 2009. aastal oli see vahe 6%. Arenevate majanduste kasvukiirus on aga kasvamas, eriti arvestades seda, et Brasiilia ja Venemaa sügavas languses olnud majandused on stabiliseerumas.

Kasumite kasv. Aktsiakasumid, mis on alates 2012. aasta algusest saadik kukkunud veerandi võrra, on hakanud stabiliseeruma ning see omakorda on aidanud kaasa arenevate turgude hiljutisele aktsiarallile.

Ettevaatlik Föderaalreserv. Fed hoiab tõenäoliselt intressimäärasid seoses Suurbritannia referendumi põhjustatud ebakindlusega madalal veel tükk aega. See on aga on tuule tiibadesse andnud arenenud turgude valuutadele, mis on dollari suhtes kasvanud 3%. Tugevam arenevate turgude valuuta aga alandab inflatsiooni ning vähendab vajadust kasvu pärssivate intressimäärade tõusu järgi.

 

Hetkel kuum