Analüütik: nafta hindu ootab ralli

Naftaleke Californias  Foto: Reuters/Scanpix
Kadi Neemre • 29. august 2016 kell 19:38

Toornafta hinnad võivad järgmise aasta suvel tõusta kuni 70 dollarile barreli eest suurte kõikumiste pärast üleküllusest märkimisväärse defitsiidini, prognoosib Bank of America Merrill Lynchi analüütik Francisco Blanch.

Blanch kordas oma vaadet, et OPEC ei toimi põhimõtteliselt enam kartellina, kuna liikmesriikide konkureerivad agendad jätavad kompromissiks vähe ruumi. 

Kui OPECi kokkulepe jääb ka sõlmimata, usub Merrill, et nõudlus ületab järgmisel aastal pakkumise 800 000 barreli võrra päevas, kuna kapitalikärped hakkavad ka toodangut mõjutama, ütles Blanch CNBC-le. Ta märkis, et eelmine kord, kui turud nägid sellist suurt defitsiiti, oli 2010. aastal, millal nafta hinnad tõusid 78 dollarilt 95 dollarile.

Samal ajal suurenevad autode müük ja kütuse tarbimine arenevatel turgudel, kuna madalad intressimäärad sunnivad investoreid investeerima riskantsematesse varadesse, märgib Blanch.

Merrill ennustab ka, et Föderaalreserv tõstab intressimäärasid tasapisi, et hoida dollari hinda kontrolli all ning ennetada nafta hinna tõusu teiste valuutade suhtes liiga kõrgeks. “Sellepärast me usumegi, et loomulik turu tasakaalumehhanism jätkub veel järgmise viie või kuue kvartali jooksul, seega viivad tugev nõudlus ja vähenev tootmine kõrgema hinnani,” sõnas Blanch.

Naftaturugude jaoks on järgmised neli nädalat enne OPECi kohtumist pikad, kuid ClipperData analüütiku Matt Smithi sõnul tõenäoliselt kohtumisel kokkuleppele ei jõuta. Smith märkis, et Saudi-Araabia toornafta tootmine jõudis hiljuti rekordkõrgusele. Riigi eksport on alates 2015. aastast kasvanud ligi 1 miljoni barreli võrra päevas ning jõudnud 7,5 miljonile barrelile päevas, selgub ClipperData andmetest. “Ka Iraan ja Iraak on suurendanud oma naftatoodangut, seega on retoorika ja tegelikkus hoopis erinevad,” sõnas ta.

Kui kokkuleppepe ei jõuta, jäävad nafta hinnad kuni järgmise aastani, millal tootmise vähenemine hakkab mõju avaldama, 40-50 dollari vahemikku, usub Smith.

Hetkel kuum