• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Endine Fedi ökonomist: intressimäärad võivad langeda –2%ni

  DollaridFoto: Bloomberg

  Endine Föderaalreservi ökonomist Marvin Goodfriend teatas, et majanduslanguse korral võib Fed olla sunnitud intressimäärasid kuni –2%ni langetama.

  Goodfriendi sõnul läheks seesugune stsenaarium käiku juhul, kui USA majandus peaks lähema paari aasta jooksul langema. Oma väidet põhjendas praegu Carnegie Melloni ülikoolis majandusprofessori ametit pidav mees sellega, et alates 1960. aastatest on majanduskriisi korral Fed just nõnda alla intressimäärad lasknud.
  “Kaheksal majanduslanguse korral on Fed pidanud lühiajalise intressimäära laskma võrreldes pikaajalise intressiga 2,5 baaspunkti madalamale. Praegu on 10aastase võla intressimäär 1,5%,” selgitas Goodfriend ja lisas, et järgmise majanduslanguse korral võib Fed olla sunnitud langetama intressimäära minimaalselt –1%ni.
  “Viiel majanduslanguse korral on Fed sunnitud baasintressimära langetama aga 3,5 baaspunkti võrra,” arutles Goodfriend ja lisas, et ei välista intressimäära langetamist ka –2%-le.
  Selline näitaja on oluliselt madalam kui praegu keskpankade tehtud katsetused. Rootsi keskpank on üks esimesi, kes miinusmärgiga intressimääradega katsetama hakkas, langetades baasintressimäära –0,5%-le. Jaapani pank langetas tänavu intressimäära –0,1%-le, Euroopa Keskpanga hoiuste intressimäär on praegu –0,4%.
  Siiski märkis Goodfriend, et nimetatud stsenaariumid pole tema sõnul väga tõenäolised, ent on siiski võimalikud. Ta märkis, et sel aastal Fed ilmselt siiski tõstab intressimäärasid.
  “USAs on peaaegu täielik tööhõive ning inflatsioongi liigub sobiva eesmärgi poole. Mul on selline tunne, et Fed peab midagi inflatsiooni suhtes ette võtma. Kui veidi intressimäärasid kergitada, peaks kõik joones olema,” lausus ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.