Sirje Rank • 5. september 2016 kell 7:45

Euroopa Keskpangalt kolmas raund?

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi  Foto: Scanpix/Reuters

Läinud nädalal avaldatud esialgne hinnang augustikuu inflatsioonile lisas ootusi, et sel nädalal rahapoliitikat arutav Euroopa Keskpank stiimulit lisab.

Mitte küll intressimäärasid veelgi sügavamale miinusesse lastes, vaid pikendades kolmandat korda võlakirjade tugiostuprogrammi, mis praeguste otsuste järgi jätkub vähemalt 2017. aasta märtsini. Võimalik, et suurendatakse ka tugiostuprogrammi mahtu praeguselt 1,7 triljonilt eurolt. Sellisel seisukohal on enam kui 80% agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikutest.

Ühtlasi arvatakse, et Euroopa Keskpangal tuleb mõnevõrra muuta oma tugiostude struktuuri, et programmi sobivatest võlakirjadest defitsiit ei tekiks. Pooled küsitletud analüütikutest ootavad muudatusi juba sel neljapäeval Euroopa Keskpanga korraliselt rahapoliitika nõupidamiselt. Pea kõik on seda meelt, et vähemalt enne selle aasta lõppu täiendavad meetmed tulevad.

„Tuleva aasta märtsiks ei ole olukord selline, mis võimaldaks rahapoliitilise toetuse lõpetada,“ ütles Bloombergile DekaBanki ökonomist Kristian Toedtmann. „Pole mingit põhjust seda otsust edasi lükata.“

Eurostati andmeil oli inflatsioon euroalal augustis aasta baasil keskmiselt 0,2%. Juuliga võrreldes muutust ei olnud ja alusinflatsiooni näitaja nõrgenes.

Neljapäeval avaldab Euroopa Keskpank ka oma uued majandusprognoosid. Sageli on just sellistel puhkudel toimunud ka muudatused poliitikas.

Euroopa Keskpanga praegune prognoos ei näita inflatsiooni taastumist soovitud tasemel enne 2018. aastat. Nii arvavad analüütikud, et tugiostuprogrammi lõpetamine on veel kaugel.

„Minu põhiprognoos on, et nad pikendavad septembris tugiostuprogrammi kuue kuu võrra,“ ütles Pantheon Macroeconomics Ltd euroala ökonomist Claus Vistesen. „Kui nii ei lähe, siis oleks see pettumus, mis võib turgudel tagasilöögi anda.“

Hetkel kuum