Kadi Neemre • 12. september 2016 kell 19:09

Jõukad investorid väldivad börsifirmasid

Jõukad investorid eelistavad börsifirmade asemel mitte avalikke ettevõtteid.  Foto: Reuters/Scanpix

Jõukad investorid on potentsiaalse aktsiaturu langusele pöördumise riski tõttu viimasel ajal hakanud oma raha paigutama ettevõtetesse, mis ei ole börsil noteeritud, selgub värskest raportist.

Perekondade asutatud personaalsete varahaldusettevõtete, kelle varanduse väärtus küündib enamasti 100 miljoni või rohkema dollarini, portfellis on 22,1% ulatuses kapitali, mis on investeeritud ettevõtetesse, mis pole börsifirmad. 2015. aastal oli sellise raha osakaal 19,8%, selgub Campden Wealth Research ja UBSi The Global Family Office raportist.

“Jõukad investorid on mitte avalikesse ettevõtetesse osaliselt oma raha suunanud tänu viimaste aastate suurele tootlikkusele,” komenteeris UBSi asejuht Philip Higson. Kuna paljud neist investoritest on oma varanduse teeninud tänu oma firma asutamisele, soovivad nad investeerida ka teistesse sellistesse äridesse.

Raporti kohaselt on need investorid vähendanud riskifondide osakaalu oma portfellides varasemalt 9%-lt 8,1%-le. 8% moodustab aga sularaha.

Kuigi börsil noteerimata firmade osakaal portfellides aitas neil paremini toime tulla eelmise aasta aktsiaturgude nõrkusega, olid fondide kasumlikkused võrreldes viimase kahe aastaga madalad. Raporti kohaselt oli jõukate erainvestorite fondide keskmine tootlikkus 2015. aastal 0,3%, 2014. aastal oli see 6,1% ning 2013. aastal koguni 8,5%.

Personaalsed varahaldusettevõtted märkisid, et tulevikus plaanitakse jätkata sellise kapitali osakaalu suurendamist ning riskifondide osakaalu vähendamist.

Raporti jaoks küsitles Campden 242 personaalset varahaldusettevõtet üle maailma ajavahemikus veebruarist maini. Nende keskmine varade väärtus oli 759 miljonit dollarit.

Hetkel kuum