Sirje Rank • 30 september 2016

Rootsi ootab Ericssonilt selgust

Foto: Scanpix/REuters

Veidi üle nädala on kulunud sellest, kui Rootsi päevaleht Svenska Dagbladet lõhkas uudispommi – Ericsson plaanib tootmise Rootsis ära lõpetada ja tõmmata 140aastasele ajaloole joone alla.

Kas see tõesti nii läheb, pole nädalaga selgunud. Intervjuudeks pole Ericssoni suuromanikest ennast kättesaadavaks teinud ei Rootsi Wallenbergide tööstusperekonnale kuuluv investeerimisfirma Investor ega teine investeerimisfirma Industrivärlden.

Tänane Rootsi majandusleht Dagens Industri kirjutab, et Rootsi valitsus ootab Ericssonilt selgust. Kui ettevõte tõesti plaanib kogu tootmise Rootsis välja viia, mõjutab see ka teisi Rootsi ettevõtteid. Praegu käivad Ericssonis kärpekava elluviimise üle läbirääkimised.

Firmal on pikaaegne koostöö hulga tööstusettevõtetega ning Ericssonil oleks oluline roll ka majanduse digitaliseerimise ajajärgul. Lisaks on Ericssonil Rootsi jaoks suursümboli väärtus.

Kui selgust ei ole, levivad spekulatsioonid. Svenska Dagbladet kirjutas, et Ericssoni omanikud kaaluvad kõiki võimalusi, ma müüki. Mõni aeg tagasi kirjutas Dagens Industri USA Cisco võimalikust huvist Ericssoni vastu – eelkõige Ericssoni patendiportfelli vastu. Mida enam tegevjuhita triiviva ettevõtte aktsia odavneb, seda soodsam hiljem pakkumist teha. Dagens Industri spekuleerib täna, et aktivist-investori Christer Gardelli fond Cevian võib vaikselt Ericssonis osalust ehitada. Ceviani strateegia on investeerida kehvasti juhitud või raskustes ettevõtetesse, et need siis jõuliselt saneerida ja kallimalt edasi müüa. Näiteks teenis Cevian kena kopika kriisi ajal Swedbanki aktsiatega ning üritab praegu survestada ABBd struktuursetele muutustele.

Nädalapäevad tagasi ütles Cevian Svenska Dagbladetile, et Ericssoniga seotud riskid on ka aktsia praegusel hinnatasemel fondi jaoks liiga suured. DI on ainult ühest allikast saanud infot, et Cevian võib siiski ettevõttest huvitatud olla. Kasvuväljavaated võiksid ju iseenesest head olla, kui ukse ees on 5G ja asjade internet.

Hetkel kuum