Mait Kraun • 3 oktoober 2016

BlackRock: aktsiad on võlakirjadest atraktiivsemad

BlackRock  Foto: EPA

Aktsiaturgudele investeerimine on jätkuvalt hea idee, aga investorid peavad valima, milliseid riske võtta, sest globaalse majanduse dünaamika muutub, teatas maailma suurim investeerimisfirma BlackRock.

„Mitu kümnendit kestnud madal majanduskasv ja inflatsioon, mis on võlakirjade hindu madalamale surunud, on lõppemas,“ teatas BlackRocki peastrateeg Richard Turnill. BlackRock juhib 4,9 triljoni dollari väärtuses vara.

„Me oleme jõudnud keskkonda, kus majanduskasv on jätkuvalt madal, aga inflatsioonisurve suureneb, eriti USAs,“ ütles Turnill. „Ma arvan, et see on investorite jaoks väga tähtis. Nad peaksid olema riskide võtmisel väga ettevaatlikud.“

Dow Jonesi ja Standard & Poor’s 500 indeks tõusid kolmandas kvartalis vastavalt 2,1 ja 3,3 protsenti. Volatiilsus on viimastel nädalatel keskmisest kõrgem olnud.

Turnilli sõnul on aktsiad võlakirjadega võrreldes jätkuvalt atraktiivsed. „Riskipreemia on aktsiate puhul palju kutsuvam kui võlakirjade puhul. Tõsi, peamiselt on põhjus selles, et võlakirjad on väga ebaatraktiivsed.“

Tõsi, negatiivne tootlus võlakirjade puhul on selge märk, et hinnatasemed on tõusnud väga kõrgele. Septembri seisuga oli selliseid võlakirju maailmas 12 triljoni dollari väärtuses (ca 25 protsenti kõigist võlakirjadest). Aktsiate hinnatasemed on samuti kõrged – eelmisel nädalal oli S&P 500 indeksi ettevaatav hinna ja kasumi suhe kõrgeimal tasemel alates 2002. aastast.

Turnill lisas, et aktsiaturgudel tasub otsida eelkõige tugevaid dividendiaktsiaid, sest nende suhteline hinnatase on parem. Sellest, kuidas dividendiaktsiaid valida, saab lugeda siit.

Hetkel kuum