• Jaga lugu:

  Brasiilia majanduskriis süveneb

  Brasiilia lipp.Foto: Bloomberg

  Brasiilial on tekkinud uusi probleeme ning riigi sajandi majanduskriis süveneb, kirjutab CNN Money.

  Brasiiliat on tabanud ajalooline majanduskriis, mille sarnast nähti viimati enne teist maailmasõda. Olukord on pärast endise presidendi Dilma Rousseffi ametist kõrvaldamist muutunud hullemaks.
  Umbes 12 miljonil brasiillasel pole tööd – võrreldes eelmise aasta sama ajaga on töötute arv kasvanud lausa 3,2 miljoni inimese võrra, selgub valitsuse värsketest andmetest. Teisipäeval teatas valitsus, et Brasiilia tööstustoodang kukkus järsult. Lausa nii järsku, et see nullis ära viimased viis tõusukuud.
  „Tundub, et ebakindlus on Brasiilias jõudnud täielikku põhja,“ kirjutasid Rahvusvahelise Valuutafondi ökonomistid World Economic Outlooki raportis. „Poliitika usaldusväärsus on viimasel ajal järsult vähenenud, mis on seotud eelkõige režiimi muutusega.“
  Viimati kestis kriis nii kaua 1930ndatel
  Brasiilias kestis majanduskriis viimati nii pikalt 1930ndatel aastatel. Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) prognoosib, et järgmisel aastal jääb Brasiilia majanduskasv napilt plussi. Eelmisel aastal langes Brasiilia majandus 3,8 protsenti ja IMF prognoosib, et selleaastane kahanemine ulatub 3,3 protsendini.
  Brasiilia tööturg on väga kehvas seisus. Palgad vähenesid augustis (eelmise aasta sama ajaga võrreldes) 3 protsendi ja töötuse määr kasvas 11,8 protsendini. Aasta aega tagasi oli töötus veel 8,7 protsenti. Tööstustoodang kahanes augustis (juuliga võrreldes) 3,8 protsendi võrra ning viis kuud kestnud tõus nulliti täielikult.
  Brasiilia uus president Michel Temer võttis juhtimise üle mais. Ta võttis oma meeskonda mitmeid turusõbralikke juhte, kellega koos loodetakse riik kriisist välja tuua. Nad ei ole suutnud aga turge veenda, et asjad piisavalt kiiresti liiguksid.
  „Kui valitsus säilitab oma turgudesõbraliku retoorika, siis võib öelda, et reformide tegemise kiirus on valmistanud pettumuse,“ ütles Janus Capitali Ladina-Ameerika aktsiaanalüütik Dan Raghoonundon.
  Protestijad nõuavad juba Temeri tagasiastumist
  Lisaks sellele on problemaatiline ka Temeri usaldusreiting, mis on praegu 14 protsendi juures, selgub Brasiilia küsitlusfirma Datafolha andmetest. Juba praegu nõutakse protestidel Temeri tagasiastumist. Juba kolm valitsuse liiget on ennast taandanud, sest neid süüdistati korruptsioonis ja pistise võtmises.
  Endine president Rousseff kõrvaldati ametist sellepärast, et ta manipuleeris vahetult enne 2014. aasta valimisi riigi eelarvenumbritega. Majanduskriisi on süvendanud ka Brasiilia riigi omanduses naftafirma Petrobrasi korrputsiooniskandaal.
  Tõsi, aktsiaturgudele on uus suund üldiselt meeltmööda, sest riigi peamine aktsiaindeks (IBOVESPA) on sel aastal kallinenud 41 protsenti. Suuresti on tõusule kaasa aidanud ka toorainehindade tõus ning ootus, et järgmisel aastal on Brasiilia majandus juba kasvamas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Analüütik: ärikinnisvara-aasta jääb pigem kesiseks
Kuigi Eesti majandus taastub kriisist üle ootuste kiiresti, esineb ärikinnisvaraturul vastandlikke signaale ning aasta jääb pigem tagasihoidlikuks. kirjutab Restate’i kinnisvaraanalüütik Julia Linde.
Kuigi Eesti majandus taastub kriisist üle ootuste kiiresti, esineb ärikinnisvaraturul vastandlikke signaale ning aasta jääb pigem tagasihoidlikuks. kirjutab Restate’i kinnisvaraanalüütik Julia Linde.
USA aktsiaturud langesid enne suurfirmade tulemusi
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Investor plaanib juba 12kordsele tootlusele palju lisa teenida: hind läheb veel üles
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Circle K Eesti peadirektor Kai Realo läheb Ragn-Sellsi juhtima Kai Realo intervjuus: otsus küpses kaua, palgas ei kaota
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.