Kadi Neemre • 12. oktoober 2016 kell 14:40

Fedi Doodley: USA inflatsioonikasv vastab ootustele

Bill Dudley  Foto: Bloomberg

New Yorki Fedi president Bill Dudley märkis täna, et USA inflatsiooniootused tunduvad olevat üsna paigas ning et loid tööjõuturg on põhjus, miks USA keskpank jätkab rahanduspoliitikat oma praegusel kursil.

Inflatsioon võib ju olla pisut alla ootusi, kuid USAl ei ole samu probleeme, mis Euroopal ja Jaapanil ehk deflatsiooni, märkis Dudley.

USA tööturg on üks põhjuseid, miks Föderaalreserv on üsna kannatlik intressimäärade tõstmise osas, tunnistas ta, viidades töötute ja alakoormusega töötajate arvudele. Hiljutise tööhõiveraporti kohaselt kasvas töötusemäär 5%-ni, kuna suurem hulk inimesi hakkas aktiivselt tööd otsima.

“Parim asi, mis võib USA majandusega juhtuda, on järgmise viie kuni 10 aasta jooksul toimuv stabiilne majanduskasv ning töötusemäär, mis jääb 5% või madalamale tasemele,” märkis ta, lisades, et see on Föderaalreservi eesmärgiks. “Ma arvan, et me oleme punktis, kus majandusel on suur kasvuruum,” sõnas ta.

Riigivõlakirjade tootlikkus kasvas ning USA dollari indeks tegi peale Dudley avaldust väikese tõusu. 10-aastaste võlakirjade tootlikkus kasvas lühiajaliselt 1,80%-le; kõrgeimale tasemele alates juuni algusest. 2-aastaste võlakirjade tootlikkus oli 0,86% lähedal.

Dudley märkis ka, et kui Föderaalreserv saaks tagasi minna finaktskriisi algusesaega ning alustada uuesti kvantitatiivset lõdvendamist või võlakirjade ostuprogrammi, siis “oleksime me alustanud agresiivsemalt ja kiiremini kui me seda tegime.”

Föderaalreservi järgmine kohtumine toimub 1.-2.novembril, kõiges mõni päev enne USA presidendivalimisi. Enamus analüütikuid ei usu, et keskpank tõstab intressimäärasid enne detsembrit.

 

 

Hetkel kuum