Sirje Rank • 21. oktoober 2016 kell 7:11

Ericssonilt sünge kvartal

Jan Frykhammar  Foto: Scanpix/REuters

Rootsi telekommunikatsiooniseadmete tootja Ericsson, mis läinud nädalal kehvade kvartalitulemuste eest ette hoiatas, teatas täna ligi nelja aasta jooksul esimesest kvartalikahjumist.

Kolmanda kvartali puhaskahjum oli 233 miljonit Rootsi krooni võrreldes läinud aasta sama perioodi 3,08 miljardi suuruse kasumiga, teatas Ericsson täna. Analüütikud olid agentuuri Bloomberg andmeil prognoosinud kahjumiks keskmiselt 112 miljonit Rootsi krooni.

Läinud nädalal üllatas Ericsson kasumihoiatusega, andes teada, et kolmandas kvartalis langes müük 14%. Hoiatati, et kvartalitulemused tulevad oluliselt allpool ootusi. Ericssoni aktsia kukkus uudise peale läinud kolmapäeval üle 20%.

Täna avaldatud andmeil oli Ericssoni ärikasum kolmandas kvartalis napp 300 miljonit Rootsi krooni, ehkki müük küündis 51,1 miljardile kroonile. Brutomarginaal oli 28,3%.

„Kolmas kvartal oli raske. Raskeks teeb meie seisu see, et tegutseme väga palju riikides, kus majanduskonjunktuur on nõrk. Riigid nagu Brasiilia, Venemaa, Nigeeria,“ kommenteeris Ericssoni tegevjuhi kohatäitja Jan Frykhammar Rootsi raadio majandusuudiste toimetusele.

Lisaks on firma praegu ajahetkes, kus hakkab toimuma üleminek uuele tehnoloogiale.

„Oleme olukorras, mis on üsna sarnane aastatega 2007-2008. Toona olid globaalse finantskriisi ajad, kuid samal ajal ka n.ö kahe tehnoloogia vaheline periood. Toona ootasid operaatorid 4G tulekut, praegu oleme olukorras, kus paljud operaatorid ootavad 5G tehnoloogiat,“ ütles Frykhammar.

 Lähikuudeks prognoositakse tööstusharu trende vaadates tavapärasest nõrgemat müüki.

Rootsis plaanib Ericsson koondada 3000 töökohta. Vastavat teadet on töötajatel oodata tuleva aasta alguses, esimeses või teises kvartalis, ütles Frykhammar.

Ericssoni restruktureerimiskulud 2016. aastal on firma teatel 4-5 miljardit Rootsi krooni.

Aktsia alustas tänast kauplemispäeva üle 3%se langusega.

Hetkel kuum