• Jaga lugu:

  Vestas ületas ootused

  Taani tuulikutootja Vestas.Foto: EPA

  Taani tuulikutootja Vestas teatas kolmanda kvartali tugevatest majandustulemustest ning tõstis aasta prognoosi.

  Vestase aktsia hüppas kauplemispäeva alguses üle 3%, kuid seejärel tõus taltus. Keskpäevaks oli aktsia hind juba kerges languses.
  Suurim lähiaja risk aktsia kohal on praegu aga USA presidendivalimised. Kui võidab vabariiklaste kandidaat Donald Trump, ennustatakse Vestase aktsiale järsku langust.
  Kolmandas kvartalis oli Vestase käive 2,903 miljardit eurot, mis märgib läinud aasta sama perioodiga võrreldes 37% suurust tõusu.
  Ärikasum (EBIT) kasvas 201 miljoni euro võrra, 433 miljonile eurole. See oli üle agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikute ootuste, kelle prognoosid jäid keskmiselt 344 miljoni euro tasemele. Firma prognoosib EBIT marginaaliks 13–14% varem oodatud 12,5% asemel.
  Tellimused kasvasid 17%.
  Vestasele oli see järjestikku kaheteistkümnes kasumlik kvartal pärast tõsist saneerimist, mis tõi kaasa 3000 inimese koondamise.
  Firma teatas, et ootab tänavu suuremat käivet kui varem prognoositud 9,5 miljardit eurot. Uus prognoos on 10–10,5 miljardit. Kassavoo prognoosi kergitati 800 miljonilt vähemalt ühele miljardile eurole. Investeeringute prognoosi tõsteti 500 miljonilt eurolt 600 miljonile.
  Numbrite tõstmist põhjendati suurema selgusega, mida lähikuudelt veel oodata on.
  „Olen Vestase tublide kolmanda kvartali tulemustega väga rahul,“ ütles Vestase juht Anders Runevad.
  Tuulikutootjatele on olnud soodne poliitiline toetus taastuvenergia osatähtsuse suurendamisele. Poliitikast johtuvad ka suurimad riskid. Eile oli Vestase aktsia börsil tugevate tõusjate seas, kui paranesid demokraat Hillary Clintoni väljavaated USA presidendiks saada. Aktsia kerkis eile 4,2%.
  Kui aga võidab Donald Trump, siis Vestase aktsia kukub, ütles Taani Sydbanki analüütik Jacob Pedersen agentuurile Bloomberg. Kui võidab Clinton, siis aktsia kerkib, kuna aktsia hinnas on sees võimalus, et võidab Trump. Sydbanki hinnangul võib Trumpi võit kukutada Vestase aktsia 465 Taani kroonile, Clintoni võit aga kergitada 550 kroonile.
  Viimasel juhul võib USA minetada oma tähtsuse olulise taastuvenergia turuna, näitab Ernst & Young LLP uuring. „Ta vihkab tuulegeneraatoreid ja teeb kõik, et nende vastu võidelda,“ ütles Pedersen. Šotimaal üritas ta edutult peatada tuulepargi rajamist, mis rikkus vaadet tema golfirajalt.
  „Clinton pooldab taastuvenergiat, Trump aga ilmselgelt mitte. Nii võib valimistel olla aktsiale lühiajaline mõju,“ ütles Jyske Bankis Vestase aktsiat kattev Janne Vincent Kjær.
  Samas on nii Kjær kui ka Pedersen seda meelt, et Trumpi negatiivne mõju ei saa taastuvenergiale kuigi suur olla, kuna USA Kongress on juba kinnitanud tuuleenergia sektori maksusoodustused, mis kehtivad vähemalt aastani 2020. 
  Agentuuri Bloomberg andmeil saab Vestas 41,3% oma tuludest USA turult. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Porto Franco laenuleping häbistab üht korralikku saladust
USA jaemüük kasvas ootamatult
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Euroopa Liidu automüük pööras langusse, Eestis kasvab
Kevadise tempoka tõusu järel pööras juulis ja augustis uute sõiduautode müük Euroopa Liidus langusse, edastas Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liit.
Kevadise tempoka tõusu järel pööras juulis ja augustis uute sõiduautode müük Euroopa Liidus langusse, edastas Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liit.