Mait Kraun • 10. november 2016 kell 18:12

Jüaan kukkus kuue aasta põhja

Hiina jüaan  Foto: EPA

Hiina jüaan kukkus dollari suhtes viimase 6 aasta madalaima tasemeni, sest investorid arvavad, et Trumpi poliitikad võivad hiinlaste kaubandusele kehvasti mõjuda, vahendab CNN Money.

Kampaania ajal rääkis Trump, et Hiinal on kaubanduses suured eelised, sest riik manipuleerib oma valuutakurssi.

USA järgmine president tahab Hiina kaupadele kehtestada 45protsendilised tariifid, mis võib paljude ekspertide sõnul põhjustada kaubandussõja.

„Oht, et USA uus president hakkab olema väga protektsionistlik, on Aasia suuremate eksportijate valuutadele kehvasti mõjunud. Jüaan ei ole erand,“ ütles maaklerfirma Oanda vanemkaupleja Stephen Innes.

Ühe dollari eest saab nüüd 6,8 jüaani – viimati oli hiinlaste valuuta nii odav 2010. aastal. Sellel aastal on jüaan dollarisse odavnenud umbes 4,5 protsenti. 2015. aastal kukkus valuuta umbes sama palju.

Hiina valitsus on kulutanud eelmisest aastast alates sadu miljardeid dollareid, et jüaani kurssi tõsta. Selle tõttu on välisvaluuta reservid langenud viie aasta madalaima tasemeni. Sellegi poolest on jüaan odavnemist jätkanud ning riigil on mitmeid probleeme – majanduskasv aeglustub, kinnisvaraturg on üle kuumenemas ning kapital voolab riigist välja.

Hetkel kuum