Pille Ivask • 15. november 2016 kell 8:15

BP juht: naftalepet ilmselt ei sünni

Nafta puurtorn  Foto: EPA

Naftafirma BP juht Bob Dudley lausus, et globaalne naftaturg on OPECi leppe osas pessimistlik ning suure tõenäosusega novembri lõpus Viinis toimunud kohtumise tulemusena midagi ei allkirjastata.

Dudley arvas, et ilmselt jääb nafta hind OPECi ebaõnnestunud kohtumise tulemusena praegusele tasemele ehk 45 dollari juurde barrelist, vahendab Bloomberg. “Inimeste pessimismi võib näha nafta praegusest hinnast,” viitas Dudley asjaolule, et nafta hind on viimasel ajal veidi langenud.

Kui oktoobris teatasid OPECi liikmed, et Alžeeria kohtumise tulemusena leppisid tootjad kokku, et nafta tootmismahte vähendatakse, hakkas hind kiirelt tõusma ning kerkis 54 dollarini barrelist.

Alžeeria kohtumise tulemusena lepiti kokku, et OPECi liikmete päevane naftatoodang jääb 32,5-33 miljoni barreli juurde. Bloombergi andmeil pumpasid organisatsiooni liikmed oktoobris 34 miljonit barrelit musta kulda päevas.

“Usun, et nad püüavad jõuda mingile konsensusele,” prognoosis Dudley, kes väitis, et nõudlus ja pakkumine on praegu naftaturul tasakaalus. Ainsaks probleemiks on tema sõnul aga suured naftavarud, mille kulutamine võtab väga palju aega.

Naftaettevõtte juht lisas, et globaalne naftatootmine peaks oma tipptasemele jõudma 2030. aastate lõpus või 2040. aastate alguses.

Hetkel kuum