Ruusalepp: rohkem pensioniraha Eesti ettevõtetesse

18. november 2016, 10:45
Funderbeami tegevjuht ja asutaja Kaidi Ruusalepp
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20161118/BORS/161119697/AR/0/AR-161119697.jpg

Idufirmade börsi Funderbeami juht ja looja Kaidi Ruusalepp usub, et pensioniraha võiks rohkem suunata Eesti uutesse ettevõtetesse.

Pakirobotitega tuntuks saanud Starship Technologies kogub maailmas tuntust, aga pensionifondid pole seda toetanud. „Kui palju on pensionifondide või Eesti raha sellesse investeeritud?“ ütles Ruusalepp.

„Pensionifondide tootlus sõltub ka sellest, kuhu riik lubab investeerida. Varem öeldi, et kõige kindlam instrument on riigivõlakiri. Finantsmaailm on muutunud ja see, mis oli varem kindel, pole seda tänapäeval,“ sõnas ta.

Funderbeami juhi sõnul võib praht ja prügi saada uueks tooraineks, kuna mõned riidefirmad toodavad sellest juba jalatseid ja rõivaid. Hiljuti paiskas Hispaania jalgpalliklubi Madridi Real müüki jalgpallivormi, mis on täielikult toodetud ookeanis hulpinud prügist. Ka on mitmed ettevõtted hakanud tootma prügist jalanõusid.

 

Funderbeam töötab täielikult blockchain-tehnoloogial ja kuigi praegu on tegemist veel aeglase süsteemiga, täiustub see iga päevaga. „Ühes sekundis toimub Tokyo börsil sama palju tehinguid, kui suudetakse teha blockchain'iga ühes kuus. Blockchain on turvaline, kuid jõudlus on veel väike ning seetõttu võidakse tehinguid kaua kinnitada,“ ütles Ruusalepp.

Blockchain kujutab endast avatud arhitektuuriga, krüptograafia abil kaitstud hajutatud andmebaase. Näiteks töötab blockchain'i tehnoloogial krüptoraha bitcoin.

Ka suurbörsid kas juba on või plaanivad blockchain'i kasutusele võtta. Börsidele tähendaks see seda, et kui praegu liigub raha enne nendeni jõudmist läbi seitsme lüli, siis blockchain kaotaks sealt vahelt viis lüli ära. Raha liikumine börsile oleks seega kiirem.

Ruusalepp kõneles eile Tallinna Tehnikaülikoolis avalikul seminaril, mille teemaks oli innovatsioon finantsmaailmas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. November 2016, 10:45

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing