Kadi Neemre • 22. november 2016 kell 17:57

Turud prognoosivad, et Fed tõstab järgmisel kuul intressimäärasid

Fedi juht Janet Yellen  Foto: EPA

Tänu oodatust parematele majandusandmetele ning oodatavatele maksukärbetele ja riiklikele kulutustele Trumpi juhtimise all, on üha tõenäolisem, et Föderaalreserv tõstab järgmisel kuul intressimäärasid.

Sellist turgude kindlustunnet intressimäärade tõstmise osas nähti viimati 2004-2006 aastal, mil Föderaalreservi juhtis Alan Greenspan ning intressimäärasid tõsteti igal Föderaalreservi kohtumisel. Selle tsükli jooksul tõstis Fed intressimäärasid 1,00 protsendipunktilt 5,25%-le, vahendab Reuters. 

“Oluline intressimäärade tõusu puhul on Fedi poliika kommunikeerimine keskmises ja pikas perspektiivis,” sõnas DRW Tradingu strateeg Lou Brien.

USA intressimäärade futuurid viitasid täna, et börsimaaklerid usuvad, et keskpank kaalub intressimäärade tõstmist ka 2017. aasta keskpaigas juhul, kui määrad jäävad detsembris siiski tõstmata.

Lühiajaliselt kasvas turgude prognoos intressimäärade tõusu kohta detsembris koguni 100%-ni, kukkudes siiski tagasi 95%-le. Eeldatavasti tõstetakse intressimäärasid taas veerand punkti võrra ehk 0,50%-lt 0,75%-ni. Föderaalreserv kohtub järgmine kord 13-14. detsembril.

Turud prognoosivad võimaluseks, et intressimäärad tõusevad 2017. aasta juunis 0,75-1,00%-le 53 protsenti.

Kuigi edasine dollari ralli või rahvusvahelised arengud võivad vähendada investorite ootuseid intressimäärade tõusuks, on Fedi ametnikud, sh keskpanga juht Janet Yellen viimastel päevadel viidanud, et intressimäärade tõus toimub nii pea kui tööturu olukord paraneb veelgi ning inflatsioon liigub lähemale Fedi 2% sihile.

Analüütikute sõnul on aktsia-, võlakirja- ning valuutaturud teinud peale Trumpi üllatuslikku võitu suure tõusu ning on ootamatuste osas üsnagi haavatavad isegi siis, kui Föderaalreserv otsustab intressimäärade tõstmise kasuks.

 

Hetkel kuum