Sirje Rank • 24. november 2016 kell 9:30

Euroopa Keskpank hoiatab järsu korrektsiooni eest

Euroopa Keskpank  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Keskpank hoiatas, et poliitilise ebakindluse suurenemisest on globaalsetel turgudel kasvanud järsu korrektsiooni risk, mis ohustab panku, stabiilsust ja majanduskasvu väljavaateid.

„Lähivaates on oodatav volatiilsuse suurenemine ning potentsiaalne järsk korrektsioon on väga tõenäoline,“ kirjutas EKP oma kaks korda aastas välja antavas finantsstabiilsuse ülevaates. „Kasvanud geopoliitilised pinged ja poliitiline ettearvamatus koos tiheda valimiskalendriga reas suurtes arenenud riikides võivad uuesti üle ilma vallandada riskantsetest varadest hoidumise ning tuua kindlustundes suure šoki,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Ootamatu poliitiline areng läks lahti Suurbritannia referendumiga ja on jätkunud Donald Trumpi valimisega USA presidendiks. Trumpi võit suurendas volatiilsust ning toob tõenäoliselt kaasa olulised majanduspoliitilised muutused, mille mõju euroalale on praegu veel vara hinnata, nendib EKP. Siiamaani on euroala majandus ja finantssüsteem vastu pannud, kuid poliitilise ebakindluse kasv võib läkikuudel nõrgemad pangad ja suure võlakoormaga riigid surve alla panna.

„Euroala pankades on jätkuvalt suuri nõrkusi,“ tunnistab EKP. „Kasumlikkuse väljavaated euroala kidura majanduskasvu keskkonnas on jätkuvalt tagasihoidlikud.“

Keskpank hoiatab suure võlakoormusega riike, kus populismi tugevnemine võib majandusreformid seisata. „Halvima stsenaariumi korral võib see nõrgemad riigid uuesti turgude surve alla seada,“ hoiatas EKP.

Hetkel kuum