Mait Kraun • 28. november 2016 kell 20:45

Börs: Trumpi efekt on taandumas

New Yorgi börs  Foto: EPA

Donald Trumpi efekt on turgudel taandumas ning tähelepanu keskpunkti on jõudnud teised teemad, näiteks Itaalia valitsuse tulevik. See suurendas nõudlust niinimetatud turvasadama varade järele, vahendab Bloomberg.

USA aktsiaindeksid jõudsid eile uute rekorditeni. Täna turud aga langesid, sest spekuleeritakse, et Trumpi efekt on taandumas ning aktsiad on tõusnud liiga palju. Seetõttu kallinesid ka võlakirjad ja kuld. Itaalia pangandussektor kukkus järsult, sest pühapäeval toimub referendum, mille järel võib praegune peaminister Matteo Renzi olla sunnitud oma ameti maha panema.

„Trumpi võidule panustajad on turul domineerinud, aga nüüd proovivad inimesed leida uusi põhjuseid, miks aktsiaturud peaksid tõusma,“ ütles investeerimisfirma Old Mutual Global Investorsi euroala aktsiate juht Kevin Lilley. „Inimesed muretsevad, millist mõju võib Itaalia potentsiaalne võimuvaakum sealsetele pankadele avaldada. Likviidsus turgudel ei ole suur ning investorid on närvilised.“

Standard & Poor’s 500 indeks odavnes 0,5 protsenti ja jõudis 2201 punktini. Stoxx Europe 600 indeks kukkus 0,8 protsenti, sest pangandussektoril oli kehv päev.

Toorainetel läks täna hästi – vase hind jõudis kõrgeima tasemeni alates 2015. aasta juunist ning tsink kallines üheksa aasta kõrgeima tasemeni. Kuld tegi viimase nelja nädala parima päeva ja kallines 0,8 protsenti 1193 dollarini untsist.

Hetkel kuum