Mait Kraun • 30. november 2016 kell 14:25

Ekspert: OPEC võitleb ajalooga

OPECi delegaadid.  Foto: EPA

Triljonit dollarit juhtiva investeerimisfirma Prudential Financiali tegevjuht David Hunt ütles, et investorid ei peaks naftahindade tõusule üle reageerima, vahendab Bloomberg.

„Meiesugused pikaajalised investorid vaatavad Viini kogunenud inimesi ja ütlevad, et seal püütakse ajaloo vastu võidelda,“ ütles Hunt täna Bloombergile antud intervjuus. „Toornafta tootmiskulud, eriti frakkimisega seotud tehnoloogia puhul, on kogu naftatootmise sisu muutnud.“

Brenti toornafta tõusis täna ligi 8 protsenti ja ületas 50 dollari taseme, sest OPECi kolm suurimat tootjat – Saudi Araabia, Iraak ja Iraan – said erimeelsustest üle ja sõlmisid tootmiskärbete kokkuleppe. Viimati sõlmiti selline kokkulepe 2008. aastal.

Hunti firma investeerib oma klientide raha ja nende hulka kuuluvad ka pensionifondid. Ta ütles, et tähtis on pikaajaline väljavaade. „Nafta hind ei tõuse tagasi tasemele, kus see varem kauples. Vahet ei ole, millise tulemusega on läbirääkimised,“ ütles ta.

See peaks muutma investorite suhtumist naftat importivatesse riikidesse – näiteks Jaapanisse ja Indiasse. Lisaks sellele muutuvad huvitavaks erinevad sektorid, mis tarbivad palju kütust, näiteks võib tuua lennundussektori.

Hetkel kuum