• Jaga lugu:

  Hiina kutsub investoreid, kuid keegi ei tule

  Shenzheni börs avati välisinvestoritele 5. detsembril.Foto: EPA

  Hiina avas enda maismaa aktsiaturud välisinvestoritele, kuid valitsuse lootused väliskapitaliga oma valuutaprobleeme lahendada ei kanna vilja. Investoreid peletavad kallid aktsiad, spekuleerimine ja odavnev jüaan.

  Detsembri alguses avati uus kauplemisühendus, mis lubab läbi Hongkongi aktsiaturu rahvusvahelistel investoritel ligipääsu Shenzheni börsile, kus on noteeritud üle 800 aktsia koguväärtusega 3,3 triljonit dollarit. Shenzeni turg on kodu paljudele Hiina kiiresti kasvavatele tehnoloogiafirmadele, kuid seal vohab ka spekulatiivne kauplemine ning väikese turuväärtusega firmade puhul puudub ekspertide analüüs.
  Senini on välismaistel fondidel olnud väga piiratud ligipääs Shenzheni turule ning vähesed globaalsed investeerimispangad on pakkunud seal kauplevate aktsiate analüüse. Institutsioonide analüüsi puudumine, firmade vähene kinnipidamine headest börsitavadest ning suur hulk jaekauplejaid muudavad Shenzheni maailma üheks volatiilsemaks aktsiaturuks.
  Shenzheni börs on 15. detsembri seisuga aasta algusest 13,7% miinuses, samas kui Hongkongis kauplev Hang Sengi indeks on poole protsendiga miinuses ning USA suurim indeks S&P 500 on 10,5% plussis.
  Seni pole välisinvestorid olnud nõus kõiki riske võtma ja turu avanemine välisfondidele pole valitsuse loodetud tõusu ja probleemide lahendusi toonud. Kapitali väljavoolamine Hiinast on jätkunud ja pole pidurdanud langevat jüaani, mis aasta algusest on dollari vastu kukkunud 6,8%.
  Hiina keskpank on alates 2014. aasta suvest kulutanud 940 miljardit dollarit välisvaluuta reserve, kuna riigi enda kodanikud viivad kapitali riigist välja ja keskpank on sunnitud riiklikku valuutat kaitsma.
  Investorid pole huvitatud
  “Nad üritavad meeleheitlikult väliskapitali riiki sisse tuua,” kommenteeris ajalehele The Wall Street Journal Pekingi ülikooli HSBC ärikooli majandusprofessor Chris Balding. “Paraku mulle näib, et investorid pole sellest huvitatud.”
  LHV maaklertegevuse juhi Alo Vallikivi sõnul on huvi Hiina turu vastu üsna hüplik ning praegu on mujal maailmas ehk põnevamatki toimumas. Seetõttu pole ta ka erilist aktiivsust Hiina suunas täheldanud.
  “Palju negatiivsust on lisanud ka Hiina firmade raamatupidamisskandaalid, mis üldist usaldust Hiina aktsiate vastu tugevalt vähendasid. Maismaa turu avanemine eelmainitud põhjustel aktiivsuse kasvu ei tohiks lisada,” pidas Vallikivi Hiina turu väljavaateid tagasihoidlikuks.
  Shenzheni börsil on kehtestatud 13 miljardi jüaanine päevane aktsiate ostmislimiit ning kahe esimese kauplemisnädala jooksul pärast turu avamist ei tõusnud netoinvesteeringute maht sellest piirist kordagi üle 21%. 5. detsembrile järgnenud kahe kauplemisnädalaga kukkus Shenzheni komposiitindeks koguni 4,5%, mis illustreerib ilmekalt investorite pessimismi turu vastu.
  Aususe huvides tasub küll esile tuua, et netoinvesteeringud Shenzheni börsile suurenesid esimesel päeval hüppeliselt, umbes 3 miljardi dollarini, kuid järgnevatel päevadel kahanesid märgatavalt. Kuid esimeste päevade netoinvesteeringute tõus tulenes asjaolust, et enamik investoreid müüs osa oma varasid Shanghai börsil ja paigutasid need ümber Shenzheni. See näitab, et netoinvesteeringud riiki tervikuna püsisid suhteliselt muutumatuna.
  Leige huvi võib muutuda
  Välisnvestorite tagasihoidlikkus on mõistetav, kui hakata vaatama, kui kallid on Shenzheni aktsiad. Shenzheni komposiitindeksi ettevaatav kasumi-hinna suhe (P/E) on 50,4, samas kui indeksiga tihti võrreldav Nasdaqi komposiitindeksi ettevaatav P/E suhe on vaid 28,2. Ei tasu unustada, et Nasdaq on praegu kõigi aegade rekordtasemel, samas kui Shenzhen on sel aastal ligi 14% järele andnud.
  Kõrgete hindade ja tugeva spekuleerimise tõttu soovitavad paljud analüütikud valida pigem suuremaid ja tuntumaid ettevõtteid, mitte kõrge valuatsiooniga väikeettevõtteid. Eelkõige soovitatakse valida firmasid, mis on oma kasumiteenimise võimet ja turupositsiooni tõestanud. Enim üleskerkivate nimede hulgas on Hiina õlletootja Wuliangye Yibin ja videokaamerate tootjat Hangzhou Hikvision Digital Technology.
  Goldman Sachsi analüütikud soovitavad uurida n-ö uue majanduse ettevõtteid, mille selle aasta P/E suhe oleks alla 30. Nende soovitused on lasereid tootev Han’s Laser Technology ja taastuvenergiafirma Sungrow Power Supply.
  Macquarie analüütikud soovitavad mängutarkvara tootvat ning robootikasse ja droonidesse laienevat Shenzhen Rapoo Technology aktsiaid. Teine lemmik on digitoodete valmistaja ja virtuaalreaalsusesse laienev GoerTek.
  Investorite esialgne leige reaktsioon võib aga kokkuvõttes olla valitsusele isegi leevendus. 2014. aastal avati sarnane kauplemisühendus Shanghai börsiga, millele paari kuu pärast järgnes tõeline osturalli, osalt tänu riikliku meedia kaasabile. See kõik lõppes suure pauguga ja selle vältimine oleks kõigile osapooltele meelepärane.
  Alo Vallikivi on arvamusel, et investorite huvi kaua leigena ei püsi, sest tõusev turg meelitab alati investoreid ligi. “Küll paneb inimesed tegutsema kiirelt kasvavad aktsiate hinnad, st kui Hiina turg muutub taas kuumaks kohaks, siis võrdeliselt sellega kasvab ka investorite huvi,” selgitas Vallikivi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.