Mait Kraun • 28. detsember 2016 kell 18:59

El-Erian: Föderaalreserv võib üllatada

Mohamed El-Erian  Foto: Scanpix/Reuters

Föderaalreserv võib järgmisel aastal muutuda intressimäärade tõstmisel strateegilisemaks ja karmimaks kui investorid arvavad, ütles Allianzi majandusnõunik Mohamed El-Erian.

„Üle pika aja on tekkinud olukord, kus turud alahindavad seda, kui palju Föderaalreserv tegelikult intressimäärasid tõstab,“ ütles El-Erian CNBC-le.

Föderaalreserv teatas, et tõstab järgmisel aastal intressimäärasid tõenäoliselt kolmel korral. El-Eriani arvates on see absoluutne miinimum. „Kui järgmisel aastal intresse kolmel korral ei tõsteta, siis tõstetakse neid rohkem,“ ütles ta.

Tema sõnul muutub keskpanga rahapoliitika karmimaks, sest USA tuleviku majanduspoliitika väljavaade on hea ning majanduse olukord peaks paranema.

„Arvan, et Föderaalreserv muutub strateegilisemaks,“ ütles El-Erian. „Keskpank tunneb ennast majanduse üldise seisu suhtes edaspidi paremini. Järgmine aasta suurenevad valitsuse kulutused, Föderaalreserv ei arvesta enam nii palju majandusandmetega ning keskpank muutub oma tegevuses strateegilisemaks.“

El-Eriani sõnul on tõenäoline, et jaanuaris Föderaalreserv intresse siiski ei tõsta. Nad jälgivad, kuidas Donald Trumpi administratsioon võimu üle võtab ning senikaua ollakse ootel. Edasist poliitikat see mõjutada aga ei tohiks.

„Ei ole mõtet alahinnata nende valmisolekut intresse tõsta, arvestades seda, kui kaua on intressid madalal olnud,“ ütles El-Erian.

Hetkel kuum