Olavi Teppan • 12. jaanuar 2017 kell 20:23

Föderaalreserv peab Trumpi poliitikat riskantseks

Föderaalreservi Marriner S. Eccles nimeline peahoone.  Foto: Bloomberg

USA Föderaalreservi juhid hoiatasid tänastest sõnavõttudes, et ametisse astuva president Trumpi administratsiooni kavandatud eelarve- ja maksupoliitilised muudatused võivad anda lühiajalise tõuke USA majanduskasvule, kuid pikemas perspektiivis tuleb silmitsi seista inflatsiooni ja võlaprobleemidega.

Chicago Föderaalreservi president Charles Evans leiab, et USA majandus ei vaja lühiajalist tõuget, mida pakuvad eelarvestiimulid, maksude langetamine, infrastruktuuri kulutused ja osaline deregulatsioon. Selle asemel vajatakse pikaajalisi strateegiaid, mis elavdaksid rahvastiku vananemise ja kasina tootlikkuse all kannatavat tööjõuturgu.

„Praeguse arvatavalt madala tööpuuduse ajal võib USA majandus aasta-paar või ka kauem kasvada isegi neli protsenti,“ sõnas Evans uudisteagentuuri Reuters vahendusel, „ent kui sellega ei kaasne tööjõuturu jätkusuutlik struktuuriline paranemine ja tootlikkuse edenemine, võib selline SKT kasv kaasa tuua hoopis keerulisema finantsolukorra.“

Atlanta Föderaalreservi president Dennis Lockhart märkis omalt poolt, et kui inflatsioon kiireneb, võib Föderaalreserv olla sunnitud otsustama „ennetavalt“ intressimäärade tõstmise kasuks.

Optimismi pole täna jagunud ka USA börsidele. Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 0,32%, S&P 500 indeks 0,21% ja Nasdaq Composite 0,29%.

Hetkel kuum