Liina Laks • 13. märts 2017 kell 8:45

Kas Hiina ostupalavik hakkab läbi saama?

Shanghai  Foto: EPA

Möödunud aastal ostsid Hiina ettevõtted 225 miljardi dollari eest välismaiseid ettevõtteid, kuid nüüd muretseb riik maalt lahkuva kapitali pärast, kirjutab New York Times.

Laupäeval kritiseeris Hiina kaubandusminister “pimedat ja irratsionaalset investeerimist”. See on NYT analüütikute jaoks märk, et suurriigi poliitika hakkab muutuma. Hiina näeb, et raha liigub riigist välja ning tõmbab pidurit.

Reedel läks New York Timesi andmetel luhta pikalt planeeritud tehing, millega Dick Clark Productioni omanikud tahtsid ettevõtte Hiina Dalian Wandale miljardi dollariga maha müüa. Dick Clark Productions korraldab näiteks Golden Globe auhindade jagamist, samas kui Dalian Wanda on tuntud pigem kinnisvarakontsernina.

Ühe põhjusena, miks hiinlased raha nii kiiresti riigist välja viivad, näevad eksperdid Hiina aeglustuvat majanduskasvu.

Qiang Li Hiina õigusbüroost DLA Piper ei usu aga, et riik väga suuri piiranguid peale panna saaks – sest Hiina ettevõtete dollarid on juba välismaal. “Pole küsimustki, investorid jätkavad välismaal investeerimist ning hangivad vajalikud nõusolekud,” ütles Qiang Li.

Hetkel kuum