Liina Laks • 14. märts 2017 kell 8:17

Euroopa turud kerges languses

Londoni börsi metallibörs.  Foto: EPA

Täna ennelõunal näitas enamik Euroopa suurematest turgudest langusemärke.

Ainukesena oli kella üheteistkümne ajal Eesti aja järgi plussis Londoni börs: FTSE 100 tõusis 0,12 protsenti, 7376 punktile. Suurbritannia tegi täna teatavaks, et parlament kiitis Brexiti otsuse heaks ja nüüd peab kuninganna selle veel kinnitama. Selle peale langes nael tugevasti dollari suhtes – 0,6 protsenti, 1,21 dollarile.

Hispaania IBEX 35 langes 0,6 protsenti ja on taas alla 10 000 punkti. Hispaania teatas inflatsiooni kiirenemisest, mis jõudis veebruaris kolmele protsendile. Viimati oli Hispaanias nii kiire inflatsioon 2012. aastal.

DAX kukkus 0,13 protsenti. Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli ja USA presidendi Donald Trumpi kauaoodatud kohtumine lükkus edasi, kuna halva ilma tõttu USA idarannikul pidi Merkeli lennuk ühes Saksamaa majandustegelastega ümber pöörama. Saksamaad räsib ka streik Berliini lennujaamas. Lisaks jälgivad sakslased huviga majandusministeeriumi reformiplaani, mille üks punkt näeb ette keskklassi väiksemat maksustamist.

Prantsusmaa CAC 40 langes 0,36 protsenti. Prantsusmaa keskpank teatas äsja, et sai tänu Euroopa keskpanga võlakirjade tagasiostuprogrammile senisest suuremat kasumit. Samal ajal teeb investoreid ärevaks presidendivalimiste ümber toimuv.

Stoxx 600 langes 0,26 protsenti.

Lisaks aktsiatele jätkas langust nafta hind: aprilli futuuride hind tõusis küll ligi 0,2 protsenti, kuid barrel maksab ikka veel alla 49 dollari. Brenti toornaftabarreli hind tõusis 0,11 protsenti ja jõudis 51,46 dollari peale. Samal ajal kukkusid kõikide metallide hinnad.

Hetkel kuum