Ericssoni kriisiplaan mõjutab ka Eestit

28. märts 2017, 10:45
Börje Ekholm
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170328/BORS/170329651/AR/0/AR-170329651.jpg
Ainult tellijale

Rootsi telekommunikatsiooniseadmete tootja Ericsson, mis on suur tööandja ka Eestis, avaldas täna jaanuaris ametisse asunud uue juhi Börje Ekholmi nägemuse ja plaani, kuidas firma jälle tugevasti jalgele saada.

Küsimusele, kuidas täna avalikustatud muudatused mõjutavad Ericsson Eestit, vastas pressiesindaja Milla Nummenpää, et mõjuta ei jää ükski üksus. Niipalju võib kohe öelda, et turuna liigub Eesti Euroopa ja Ladina-Ameerika üksuse alla. Seni kuulus Eesti Põhja-Euroopa ja Kesk-Aasia üksusesse.

Kriisiplaani läbiv joon on kasumimarginaali parandamine. Plaan näeb ette selgema fookuse, mis toob alanud aastal kaasa suuremad restruktureerimiskulud ning mahakandmised.

Ericssoni uue äristrateegia fookuses on tugevdada oma liidripositsiooni nii tehnoloogias kui turul, võimendades maksimaalselt 5G, asjade interneti ja pilvetehnoloogia potentsiaali.

Ka ettevõtte organisatsioon lihtsustub. Keskendutakse rohkem lahenduste pakkumisele, mis kombineeriksid nii tooteid kui ka teenuseid.

Ettevõtte põhilisi tegevusalasid tuleb kolm: võrguseadmed, uus äriüksus digitaalsed teenused (siia alla käivad ka pilvetehnoloogia seadmed) ning asjade internet, kus rõhuasetus nihkub süsteemi integratsiooni põhiselt lähenemiselt platvormist ja lahendustest lähtuvale lähenemisele. Nendes valdkondades suurendatakse investeeringuid ja sinna suunatakse ümber ressursid.

Uusi strateegilisi võimalusi on kavas uurida meedia ja pilvetehnoloogia alal. Teenuste strateegia fookus muutub, rõhuasetus läheb automatiseerimisele.

„Usun, et nende muudatustega suudame luua kõige targemad ja efektiivsemad võrgud, luua kõige konkurentsivõimelisemad lahendused ja jätkata pidevat innovatsiooni, mis võimaldaks meie klientidel ühendatud maailmas edukas olla,“ ütles Ekholm pressiteate vahendusel.

Suuremad restruktureerimiskulud

Muudatused toovad kaasa mahakandmisi, mis ettevõtte hinnangul vähendavad esimeses kvartalis Ericssoni ärikasumit 3-4 miljardi Rootsi krooni võrra. Restruktureerimiskulude mahuks hindab Ericsson alanud aastal 6-8 miljardit Rootsi krooni, millest ca 2 miljardit langeb esimesse kvartalisse.

Probleemid rea suurklientidega sunnivad Ericssoni esimeses kvartalis võimalike kahjumite katteks eraldama 7-9 miljardit Rootsi krooni.

Uue strateegia positiivset mõju loodab Ekholm näha juba 2018. aastal. Ta ütles, et on veendunud, et Ericsson suudab 2016. aasta kasumimarginaali vähemalt kahekordistada (restruktureerimise kulusid arvestamata).

„Mis veel tähtsam, ma arvan, et suudame tagada kapitali tootluse, mis loob väärtust meie aktsionäridele,“ ütles Ekholm, kelle üks esimesi otsuseid uues ametis oli läinud aasta eest makstava dividendi järsk kärpimine.

Ericssoni aktsia oli plaani avaldamise järel täna ennelõunal Stockholmi börsil üle 3,5% languses. Läinud aasta sügisel kukkus Ericssoni aktsia kasumihoiatuse peale päevaga üle 20%. Sealt edasi on aktsia hind mõnevõrra taastunud, kuid jäänud juba pikemat aega börsindeksile alla.

Täna kirjutas Rootsi majandusleht Dagens Industri, et Ericssoni positsioon telekommunikatsiooniseadmete turul on selle aasta alguses nõrgenenud. Lehe allikate sõnul on Ericsson turuosa kaotanud nii Hiina Huaweile kui järjest enesekindlamale pearivaalile Nokiale, jäädes alla nii tehnoloogias kui üldises uuenemisvõimes. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. March 2017, 10:37

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing