Artikkel
 • Jaga lugu:

  Millistest sektoritest otsida uut Amazoni või Apple'it?

  Robootika.Foto: EPA

  Tehisintellekt, masinõpe ning robootika on valdkonnad, mis on osutunud investorite jaoks ülimalt tulusaks. Kõik sektorid on ületanud üldise turu tootlust ning nende hulgast tasub otsida ka uut Apple'it või Amazoni.

  Börsil kaubeldav fond, mis koondab robootika ja tehisintellektiga seotud aktsiaid (Global X Robotics and Artificial Intelligence ETF; BOTZ) on tänavu kallinenud 30 protsenti. ROBO Global Robotics and Automationi indeks (ROBO) on tõusnud 25 protsenti. Dow Jones on samal ajal kallinenud 9 protsenti ja Standard & Poor’s 500 indeks on lisanud 11 protsenti.
  „Tehnoloogiasektor ja rahvusvahelisus on hea kooslus, mis on neid aktsiaid aidanud,“ ütles BMO Private Banki investeeringute juht Jack Ablin. „Temaatiliselt on see väga magus investeering.“
  Uus trend
  Robootika ja tehisintellekti kasv võib optimistide hinnangul pikaajaliselt edestada isegi niinimetatud FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google) aktsiate tootlust. Iga FANGi aktsia on tänavu kallinenud 20–50 protsenti ning ettevõtted keskenduvad aina enam uute tehnoloogiate (ka tehisintellekti) arendamisele. Eelkõige püütakse sellega oma äri efektiivsemaks muuta, kirjutab CNBC.
  „Arvame, et robootika, automatiseerimine ja tehisintellekt on järgmised Facebook, Amazon, Netflix ja Google,“ ütles Robo Globali president ja investeeringute juht William Studebaker.
  „Kõik FANGi ettevõtted defineerivad tegelikult oma äri ümber, et tehisintellekt esikohale tõsta. Selleks nad investeerivadki just nendesse ettevõtetesse,“ ütles Studebaker. „Me müüme tehnoloogiat, mida nemad hakkavad oma äris kasutama.“
  Sektorid ületavad turgu
  Tehnoloogiaaktsiaid koondav Nasdaq Composite indeks on tänavu kallinenud 19 protsenti ning sellel nädalal jõuti ka värske rekordini. Rohkem kui pool Standard & Poor’s 500 tehnoloogiafirmade müügitulust tuleb välismaalt, kus majanduskasv kiireneb jõulisemalt kui USAs.
  Nimetatud ETFide (BOTZ ja ROBO) firmad, mis keskenduvad robootikale ja masinõppele, ei asu tegelikult USAs. Osalt seletab see ka fondi kõrget tootlust.
  BOTZ koosneb 29 ettevõttest ning peaaegu pooled neist on Jaapani firmad. Neile järgnevad USA ja Šveitsi ettevõtted, selgub fondi andmetest. Rohkem kui pooled fondi aktsiatest on väljaspool USAd.
  BOTZi suurimate ettevõtete hulka kuulub näiteks Intuitive Surgical, mille aktsia hinnasihiks seadis Goldman Sachs maikuus 1000 dollarit. Fondis on ka Mitsubishi Electric, Nvidia ja Keyence. ROBO suurimate firmade seas on Šveitsi tööstusfirma ABB, hiinlaste HollySys ja USA tervishoiufirma Accuray.
  „Suurt osa nendest ettevõtetest jälgib Wall Street liiga vähe või ei tee seda üldse,“ ütles Studebaker. „See on sektor, mis hakkab peagi plahvatuslikult arenema.“
  Raha voolab fondidesse
  Investorite huvi on kasvamas. Studebaker ütles, et ROBO varade maht kasvas viimase 12 kuu jooksul miljardi dollari võrra. Global X teatas, et BOTZi hallatud varade maht kasvas 1,5 miljonilt dollarilt (2016. aasta septembris) 236 miljonile dollarile (selle nädala alguse seisuga).
  Suuremat huvi tehisintellekti vastu on juba võimalik välja lugeda ka tehnoloogiagigantide kvartaliaruannetest.
  Google’i emafirma Alphabet avalikustas esmaspäeval oma teise kvartali tulemused, mis olid oodatust paremad. Teisipäeval hakkas ettevõtte aktsia aga langema, sest kardeti, et väiksemate firmade aktiivne ostmine võib tulevikus kasumi kasvu piirama hakata. UBSi analüütik Eric Sheridan kirjutas aga esmaspäeval, et tegelikult on see hea, sest Alphabet keskendub aina enam tehisintellektile ja masinõppele.
  See oli juba kolmas kvartal järjest, mil Google’i tegevjuht Sundar Pichai mainis kvartalitulemuste kommenteerimisel tehisintellekti, ütles riskikapitalifirma Loup Venturesi juht Gene Munster teisipäeval.
  „Google panustab õigetele pikaajalistele trendidele, milleks on tehisintellekt (AI), lisatud reaalsus ja virtuaalreaalsus (AR ja VR),“ ütles Munster, kes on varem tuntust kogunud ka analüütikuna.
  Investor peab kodutöö ise tegema
  Tõsi, terminid tehisintellekt ja robootika on investorite seas juba küllaltki laialt levinud. Investorid peaksid teemat ise uurima, et aru saada, millistel ettevõtetel on kõige rohkem potentsiaali.
  USA ettevõtete arv, mis mainisid kvartalitulemuste kommentaaris just neid märksõnu, kasvas eelmises kvartalis 124ni. Veel eelmises kvartalis oli selliseid firmasid 107 ning 2016. aasta teises kvartalis 50, selgub AlphaSense’i andmetest.
  „Tehnoloogiabuumi ajal panid suvalised ettevõtted oma nimesse dotcom ning püüdsid sellega tõestada, et nemad ka eristuvad,“ ütles Ablin BMO Private Bankist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
LHV aktsia tõus aitas Balti ja Tallinna indeksid kindlalt plussi
Balti börsiindeks Baltic Benchmark tõusis täna 1,39% ja Nasdaq Tallinna indeks 1,54% LHV aktsia enam kui viieprotsendise ralli tõukel.
Balti börsiindeks Baltic Benchmark tõusis täna 1,39% ja Nasdaq Tallinna indeks 1,54% LHV aktsia enam kui viieprotsendise ralli tõukel.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Comodule koondab ärid ühe katuse alla ja saab uue tegevjuhi Kristjan Maruste jätkab emafirma juhina
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.
Karis NATO tippkohtumisest: Eesti julgeolek muutus veel tugevamaks
President Alar Karis ütles täna Madridis alanud NATO tippkohtumise kohta, et Eesti julgeolek on muutunud tänu tehtud otsustele veel tugevamaks.
President Alar Karis ütles täna Madridis alanud NATO tippkohtumise kohta, et Eesti julgeolek on muutunud tänu tehtud otsustele veel tugevamaks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.