Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Millistest sektoritest otsida uut Amazoni või Apple'it?

  Robootika.Foto: EPA

  Tehisintellekt, masinõpe ning robootika on valdkonnad, mis on osutunud investorite jaoks ülimalt tulusaks. Kõik sektorid on ületanud üldise turu tootlust ning nende hulgast tasub otsida ka uut Apple'it või Amazoni.

  Börsil kaubeldav fond, mis koondab robootika ja tehisintellektiga seotud aktsiaid (Global X Robotics and Artificial Intelligence ETF; BOTZ) on tänavu kallinenud 30 protsenti. ROBO Global Robotics and Automationi indeks (ROBO) on tõusnud 25 protsenti. Dow Jones on samal ajal kallinenud 9 protsenti ja Standard & Poor’s 500 indeks on lisanud 11 protsenti.
  „Tehnoloogiasektor ja rahvusvahelisus on hea kooslus, mis on neid aktsiaid aidanud,“ ütles BMO Private Banki investeeringute juht Jack Ablin. „Temaatiliselt on see väga magus investeering.“
  Uus trend
  Robootika ja tehisintellekti kasv võib optimistide hinnangul pikaajaliselt edestada isegi niinimetatud FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google) aktsiate tootlust. Iga FANGi aktsia on tänavu kallinenud 20–50 protsenti ning ettevõtted keskenduvad aina enam uute tehnoloogiate (ka tehisintellekti) arendamisele. Eelkõige püütakse sellega oma äri efektiivsemaks muuta, kirjutab CNBC.
  „Arvame, et robootika, automatiseerimine ja tehisintellekt on järgmised Facebook, Amazon, Netflix ja Google,“ ütles Robo Globali president ja investeeringute juht William Studebaker.
  „Kõik FANGi ettevõtted defineerivad tegelikult oma äri ümber, et tehisintellekt esikohale tõsta. Selleks nad investeerivadki just nendesse ettevõtetesse,“ ütles Studebaker. „Me müüme tehnoloogiat, mida nemad hakkavad oma äris kasutama.“
  Sektorid ületavad turgu
  Tehnoloogiaaktsiaid koondav Nasdaq Composite indeks on tänavu kallinenud 19 protsenti ning sellel nädalal jõuti ka värske rekordini. Rohkem kui pool Standard & Poor’s 500 tehnoloogiafirmade müügitulust tuleb välismaalt, kus majanduskasv kiireneb jõulisemalt kui USAs.
  Nimetatud ETFide (BOTZ ja ROBO) firmad, mis keskenduvad robootikale ja masinõppele, ei asu tegelikult USAs. Osalt seletab see ka fondi kõrget tootlust.
  BOTZ koosneb 29 ettevõttest ning peaaegu pooled neist on Jaapani firmad. Neile järgnevad USA ja Šveitsi ettevõtted, selgub fondi andmetest. Rohkem kui pooled fondi aktsiatest on väljaspool USAd.
  BOTZi suurimate ettevõtete hulka kuulub näiteks Intuitive Surgical, mille aktsia hinnasihiks seadis Goldman Sachs maikuus 1000 dollarit. Fondis on ka Mitsubishi Electric, Nvidia ja Keyence. ROBO suurimate firmade seas on Šveitsi tööstusfirma ABB, hiinlaste HollySys ja USA tervishoiufirma Accuray.
  „Suurt osa nendest ettevõtetest jälgib Wall Street liiga vähe või ei tee seda üldse,“ ütles Studebaker. „See on sektor, mis hakkab peagi plahvatuslikult arenema.“
  Raha voolab fondidesse
  Investorite huvi on kasvamas. Studebaker ütles, et ROBO varade maht kasvas viimase 12 kuu jooksul miljardi dollari võrra. Global X teatas, et BOTZi hallatud varade maht kasvas 1,5 miljonilt dollarilt (2016. aasta septembris) 236 miljonile dollarile (selle nädala alguse seisuga).
  Suuremat huvi tehisintellekti vastu on juba võimalik välja lugeda ka tehnoloogiagigantide kvartaliaruannetest.
  Google’i emafirma Alphabet avalikustas esmaspäeval oma teise kvartali tulemused, mis olid oodatust paremad. Teisipäeval hakkas ettevõtte aktsia aga langema, sest kardeti, et väiksemate firmade aktiivne ostmine võib tulevikus kasumi kasvu piirama hakata. UBSi analüütik Eric Sheridan kirjutas aga esmaspäeval, et tegelikult on see hea, sest Alphabet keskendub aina enam tehisintellektile ja masinõppele.
  See oli juba kolmas kvartal järjest, mil Google’i tegevjuht Sundar Pichai mainis kvartalitulemuste kommenteerimisel tehisintellekti, ütles riskikapitalifirma Loup Venturesi juht Gene Munster teisipäeval.
  „Google panustab õigetele pikaajalistele trendidele, milleks on tehisintellekt (AI), lisatud reaalsus ja virtuaalreaalsus (AR ja VR),“ ütles Munster, kes on varem tuntust kogunud ka analüütikuna.
  Investor peab kodutöö ise tegema
  Tõsi, terminid tehisintellekt ja robootika on investorite seas juba küllaltki laialt levinud. Investorid peaksid teemat ise uurima, et aru saada, millistel ettevõtetel on kõige rohkem potentsiaali.
  USA ettevõtete arv, mis mainisid kvartalitulemuste kommentaaris just neid märksõnu, kasvas eelmises kvartalis 124ni. Veel eelmises kvartalis oli selliseid firmasid 107 ning 2016. aasta teises kvartalis 50, selgub AlphaSense’i andmetest.
  „Tehnoloogiabuumi ajal panid suvalised ettevõtted oma nimesse dotcom ning püüdsid sellega tõestada, et nemad ka eristuvad,“ ütles Ablin BMO Private Bankist.
 • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taristufirma müüs osa ärist soomlastele
Taristuettevõte KMG OÜ müüs osa oma markeeringuüksuse Soome Hot Mix Group Oy-le kuuluvale Hot Est OÜ-le.
Taristuettevõte KMG OÜ müüs osa oma markeeringuüksuse Soome Hot Mix Group Oy-le kuuluvale Hot Est OÜ-le.
SEB kolme kuu kasum kahanes 31 miljoni euroni
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.