Lauri Teder • 26 september 2017

Börs: närvilised liikumised

Foto: EPA

Teisipäeval tõstis USA börse tehnoloogiafirmade mõõdukas taastumine pärast eilset suurt langust, kuid kauplemispäeva kokkuvõttes jäid indeksite tulemused tagasihoidlikuks.

Dow Jonesi tööstuskeskmine jäi pärast päeva alguse hoogsat kasvu lõpuks hoopis miinusesse, vähenedes 0,05%, 22 307,59 punktini. Nasdaq Composite tõusis 0,15%, 6380,16 punktini, ning S&P 500 jäi viimaks pea samale tasemele kui päeva alguses, kerkides kõigest 0,01% ja jõudes 2496,84 punktini. Üldindeksi edukaim, IT-sektor (SPLRCT) tõusis samal ajal aga 0,4%.

Ühest küljest asusid kauplejad teisipäeval ahnelt soetama odavnenud tehnoloogiaaktsiaid, mis elasid eile läbi Põhja-Korea karmile sõnavõtule järgnenud kasumivõtmise laine, kuid teisalt tekitasid väärtpaberiturgudes ebakindlust USA föderaalreservi juhi Janet Yelleni kommentaarid, mis viitasid taaskord tänavuse intressimäärade tõusu võimalikkusele. Nimelt hoiatas Yellen, et kuigi inflatsioon on olnud oodatust pehmem (ehk alla 2%), ei tohiks intressimäärade tõstmine toimuda ka liiga aeglaselt.

Päeva parim oli tarkvarafirma Red Hat Inc (+4,08%), mis pakkus lisaks eile odavnenud hinnale investoritele ka oodatust paremaid kvartalitulemusi. Teisele kohale jõudnud moefirma L Brands Inc (+4,03%) - millele kuulub muuhulgas kaubamärk Victoria's Secret - on optimistlike vaatlejate hinnangul olnud augusti keskpaigast saati tugevalt alahinnatud, eriti arvestades aktsia praegust, ligi 5-protsendist dividendi.

Teisipäeva kehvim oli uuringufirma IHS Markit Ltd (-8,64%), olgugi, et ettevõtte kasuminumbrid ületasid enamiku analüütikute ootusi. Teisalt teatas IHS Markit täna, et ostab 392 miljoni dollari eest enamusosaluse analüüsitarkvara arendavas ettevõttes automotiveMastermind.

Hetkel kuum