• Jaga lugu:

  Milline väärismetall on tänavu kallinenud 50 protsenti?

  Tööstus.Foto: EPA

  Kullal on hea aasta, aga mitte nii hea nagu pallaadiumil, mis on tänavu kallinenud peaaegu 50 protsenti, vahendab CNN Money.

  Pallaadiumi hind jõudis esmaspäeval 1005 dollarini untsist, mis on viimase 16 aasta kõrgeim tase. Väärismetalli kasutatakse peamiselt autodes, elektroonikas, hambaravis ning juveelides. Analüütikute sõnul on hinnatõusu taga tugev nõudlus ning piiratud pakkumine.
  „Me oleme veendunud, et pallaadiumi hinnatõusu on põhjustanud fundamentaalnäitajad,“ ütles UBSi strateeg Joni Teves. Ta lisas, et viimase viie aasta jooksul on pallaadiumist pidevalt puudus olnud, nõudlus püsib aga kõrge, eriti Aasias.
  UBSi andmetest selgb, et 78 protsenti pallaadiumi nõudlusest tuleb sellel aastal autoturult. Materjali kasutatakse heitgaasidega seotud juppides ning metall aitab muuta emissioone ohutumaks.
  Viimasel ajal on järjest rohkem müüdud bensiiniautosid, peamiselt USAs ja Hiinas. Pallaadiumit kasutataksegi peamiselt bensiinimootoris.
  Tõsi, pallaadium ei ole ainuke metall, mis on viimasel ajal kiiresti kallinenud. Ka alumiinium, nikkel ja vask on 2016. aasta algusest kiiresti tõusnud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaamose tegevjuht: Lätis (veel) buumi ei ole
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
"Valge" ja "musta surma" hinnad rallivad
Suhkru ja kohvi - mida mõnikord ka valgeks ja mustaks surmaks kutsutakse - hinnad on Brasiilia öökülmade tõttu mitme aasta tipptasemele kihutanud.
Suhkru ja kohvi - mida mõnikord ka valgeks ja mustaks surmaks kutsutakse - hinnad on Brasiilia öökülmade tõttu mitme aasta tipptasemele kihutanud.
Raadiohommikus: börsid ja miks energia nii kalliks muutub
Kolmapäeval teatab teise kvartali tulemused elektroonikatööstus Harju Elekter. Ettevõtte juht Tiit Atso kommenteerib neid ja tulevikuplaane-väljavaateid Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis.
Kolmapäeval teatab teise kvartali tulemused elektroonikatööstus Harju Elekter. Ettevõtte juht Tiit Atso kommenteerib neid ja tulevikuplaane-väljavaateid Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis.
Harjumatu transpordiviis tõmbab vedude hinda alla
Alles eelmisel nädalal saabus Hollandist Kaunasesse esimene konteinerite ja poolhaagistega kaubarong mööda Euroopa standardlaiusega raud­teed, nädal varem alustas Läti raudtee poolhaagiste vedu kahe suurema sadama vahel ning jäänud on veel käivitada pool­haagiseid­ vedav rong Muuga ja Kaunase vahel.
Alles eelmisel nädalal saabus Hollandist Kaunasesse esimene konteinerite ja poolhaagistega kaubarong mööda Euroopa standardlaiusega raud­teed, nädal varem alustas Läti raudtee poolhaagiste vedu kahe suurema sadama vahel ning jäänud on veel käivitada pool­haagiseid­ vedav rong Muuga ja Kaunase vahel.