Investori varad vangis

Ilma LEI-koodita ei saa ettevõtte all tegutsev investor oma vara kasutada.  Foto: Andras Kralla
Liina Laks • 10 jaanuar 2018
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Jaanuari alguses kehtima hakanud LEI-koodi nõue tabas valusalt väikeaktsionäre, kes on oma investeeringute lõksu jäänud.

Juba eelmise aasta keskel hakkasid pangad oma kliente hoiatama: uue aasta tulekuga hakkab kehtima võimas Euroopa Liidu regulatsioonipakett, millele oli külge riputatud LEI-koodi nõue. Teisisõnu, kõik investorid, kes aktsiaid ettevõtte all hoiavad, vajavad alates 3. jaanuarist koodi, mis meenutab veidi meie äriregistri koodi.

Paar vahet siin aga on: esiteks, tegu on rahvusvahelise instrumendiga, ja teiseks, mis veel olulisem: selle eest tuleb välja käia korralik summa. Investor, kel koodi pole, oma aktsiaid enam kontol liigutada ei saa. Kuigi nime poolest on aktsiad tema omad, ei saa vanadest aktsiatest kontol enam lahti, uute ostmisest rääkimata.

Anne on üks neist, kes investeeringulõksu jäi. “Mul on ettevõtte nimel mõned kohalikud aktsiad, mille koguväärtus on umbes kümme korda alla 120 euro. Seetõttu otsustasin LEI-koodi tuleku tõttu oma väärtpaberikonto üldse kinni panna. Andsin eelmise aasta lõpupäevil panga kontoris sisse tehingukorralduse müügiks ja samal ajal tegin avalduse väärtpaberikonto sulgemiseks. Konto lubati sulgeda kohe, kui aktsiad on müüdud.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt