Kaspar Allik • 19. jaanuar 2018 kell 11:30

USA naftatoodang ületab varsti Saudi Araabia oma

Naftaplatvorm Vaikses ookeanis  Foto: EPA

USA suurenev tootmine võib varsti jõuda tasemeni, mida pole nähtud alates 1970. aastast, kirjutab Wall Street Journal.

Rahvusvahelise Energiaagentuuri prognoosi järgi suureneb USA naftatoodang sel aastal tõenäoliselt suurusjärku üle 10 miljoni barreli päevas – tase, milleni pole jõutud alatest 1970. aastatest. Sellega ületaks USA Saudi Araabiat ning jõuaks Venemaa tasemele.

OPEC ja 10 kartellivälist naftatootjat, Venemaa nende hulgas, pikendasid eelmisel aastal kokkuleppet, mille järgi vähendati toodangut 2 protsendi jagu selle aasta lõpuni. USA üle ootuste suurenenud tootmine on suutnud 60 protsenti sellest katta. Sellele on kaasa aidanud nafta kõrgem hind ning tootmises saavutatud efektiivsuse kasv.

Brenti toornafta hind on 2017. aasta põhjast juunikuus tõusnud umbes 50 protsenti, tõustes esimest korda kolme aasta jooksul üle 70 dollari barreli kohta. Nafta hinda on kergitanud OPECi toodangu vähenemine, geopoliitilised riskid, Venezuela kahanev toodang ning ajutised naftatorude rikked.

Rahvusvaheline Energiaagentuur jättis nafta nõudluse prognoosi 2018. aastaks muutmata, 1,3 miljonile barrelile päevas.

Nafta hind on sel nädalal olnud languses. WTI on hetkel 63 dollari piirimail, Brenti nafta 69 dollari tasemel.

Hetkel kuum