Lauri Teder • 19. märts 2018 kell 16:30

Euroopa ja USA terav tähelepanu kukutab Facebooki aktsiat

Foto: EPA

Sotsiaalvõrgustiku väärtpaber asus esmaspäeval hooga langema, reageerides Euroopa Liidu ja USA parlamendisaadikute avaldustele, milles nood süüdistasid Facebooki andmete väärkasutamises.

Laupäeval avaldasid New York Times ja Briti ajaleht The Observer mahuka ülevaate analüütikafirma Cambridge Analytica tegevusest 2016. aasta USA presidendivalimiste ajal. Nimelt sattus ettevõtte käsutusse tervelt 50 miljoni Facebooki kasutaja andmed, mida kasutati Brexitit ja Donald Trumpi valimiskampaaniat toetavate reklaamide suunamiseks.

Mahuka andmekogu algne kasutuskoht oli Cambridge'i ülikooli psühholoogiaprofessori 2015. aastal loodud testirakendus, mis võimaldas määrata inimeste isiksustüüpe nende Facebooki tegevuse põhjal. Peagi viis professor aga andmed üle Cambridge Analyticasse. Facebooki reedese avalduse kohaselt andsid sotsiaalvõrgustiku kasutajad loa oma teabe kasutamiseks, mistõttu pole tegemist andmevargusega.

Mitmete riikide esindajate hinnangul tuleb värskete tõendite tõttu viia läbi Facebooki andmekäitlussüsteemide põhjalik uurimine. Euroopa Parlamendi president Antonio Tajani nimetas juhtumit kodanike isikuõiguste lubamatuks rikkumiseks. USA kongressi ülemkoja esindajate John Kennedy ja Amy Klobuchari sõnul tuleks Facebooki, Alphabeti ja Twitteri juhid kutsuda aga parlamendi ette tunnistama

Ühendkuningriigi teabevoliniku sõnul võetakse uued tõendid arvesse ka juba alanud tsiviil- ja kriminaaljuurdlustes, mille käigus uuritakse Facebooki kasutajaandmete kuritarvitamist Briti valimistel.

Facebooki aktsia on esmaspäeval odavnenud ligikaudu 7%.

Hetkel kuum