Kaspar Allik • 17. aprill 2018 kell 8:23

Portfellihaldurid hülgavad Facebooki

Facebooki juht Mark Zuckerberg USA kongressi ees.   Foto: EPA

Facebook võib kaduda kuumade IT-ettevõtetete Facebooki, Amazoni, Netflixi ja Google'i (FANG) rivist, leiab osa portfellihaldureid.

Investorid on nn FANG aktsiaid aastaid koos hoidnud ja koos vaadelnud, ütles T. Rowe Price Group Inci investeerimisjuht Rob Sharps. Nüüd, kus Facebook on skandaalidesse sattunud, vaadatakse aktsiaid üha enam eraldi, kirjutab Wall Street Journal.

Andmeskandaali tõttu on osa haldureid Facebooki aktsia suhtes pessimistlikud ja on vähendanud selle osakaalu portfellis või selle sealt üldse välja visanud. Kolme teise ettevõtte – Amazoni, Netflixi ja Google’i – suhtes ollakse jätkuvalt optimistlikud.

Brad Slingerlend, kelle portfellis on kõik neli FANGi aktsiat, on hakanud Facebooki osakaalu vähendama. Ta prognoosib aktsiale praegusest sügavamat langust, kuigi aktsia kaupleb niigi veebruarikuu kõrgeimast tasemest 16% allpool. „Ma ei ole kindel, et Facebooki aktsiad on piisavalt madalal ja peegeldavad praegust riski,“ ütles Slingerlend ja lisas, et juhi Mark Zuckerbergi aktsiad lisavad investoritele veelgi ebakindlust.

Facebooki aktsiaid on müünud ka ligi 40 miljardit dollarit haldav Vontobel Asset Management ja Copper Rock Capital Partners LLC, kes haldab 5 miljardit. Ka jaeinvestorid loobuvad Facebooki aktsiatest, näitab maaklerettevõtete statistika.

Samas leidub ka optimiste. Maailma suurim investeerimisfond BlackRock panustas tõusule ja nüüd kuulub Facebook investeerimisfondi kümne suurima positsiooni hulka, vahendab Reuters. Jaanuari lõpu seisuga kuulus BlackRockile 258 miljoni dollari eest aktsiaid, mil see oli fondi 16. positsioon. BlackRocki juhtimise all on 6,32 triljonit dollarit. 

FANG aktsiate turuväärtus on märtsi keskpaigast alates kukkunud enam kui 200 miljardi võrra. Facebook, Amazon ja Alphabet on kukkunud ligi 9% või rohkem, Netflix on kaotanud 3 protsenti, aga positiivsete tulemuste valguses tänasega eelkauplemises üle 6 protsendi kõrgemal.

FANG on alates finantskriisist kõvasti tõusnud. Kui viimase viie aasta jooksul poleks USA turu portfellihalduril neid enda portfellis olnud, olnuks S&P 500 indeksi edestamine olnud väga keeruline.

Õhus ühishagi

Esmaspäeval tuli teatavaks, et Facebook peab vastama ühishagile, milles väidetakse, et ettevõte kasutas fotodel näotuvastuse protsessi ilma kasutajate loata. Hagi tuleb lisaks juba nädalaid kuhjunud privaatsuse muredele. Facebook vaatab hetkel hagi üle. „Usume, et hagil  pole alust ja me kaitseme end jõuliselt,“ teatas ettevõte.

Hetkel kuum