Äripäev • 23. aprill 2018 • 1 min
Jaga lugu:

Läti pangad jooksevad välisrahast tühjaks

Läti lipp  Foto: PantherMedia/Scanpix

Hiljuti Vene oligarhidele kehtestatud USA sanktsioonid on rahapesuskandaalide käes vaevlevas Lätis kaasa toonud suure raha väljavoolu.

Kokku on Läti pankade kontodelt kahe kuuga välja voolanud ligikaudu 2,5 miljardit eurot, vahendab Bloomberg. Välismaise pärituoluga deposiidid on kahanenud 6 miljardile eurole. Meenutuseks: veel 2015. aasta lõpus ulatus see number 12 miljardi euroni.

Välisraha pagemine algas tegelikult juba veebruaris, kui USA süüdistas Läti suuruselt kolmandat, ABLV panka, „institutsionaliseeritud rahapesus“. Lätis lisas õli tulle veel asjaolu, et keskpanga juhti Ilmars Rimsevicsit kahtlustati parasjagu korruptsioonis.

Bloombergi andmetel võib Läti seim juba sel kuul võtta kasutusele meetmed, mis keelustaks lõunanaabrite juures riiulifirmade kasutamise Läti pankade juures. See aga annaks välisraha väljavoolule uue hoo. Läti regulaatorid hakkasid reegleid karmistama juba 2016. aastal, nõudes, et pangad rahapesutõkestamise protsessid oma kulu ja kirjadega sisse viiksid.

 

Eesti Panga andmetel on Eestis mitteresidentide hoiused viimase nelja aasta jooksul stabiilselt 2 miljardi euro ringis olnud. Oluliselt on langenud vaid mitteresidentidest ettevõtete (mittefinantsettevõtted) hoiused - 1,8 miljardilt eurolt napilt poolele miljardile eurole. Samas on suurenenud finantseerimisettevõtete osakaal.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt