• Jaga lugu:

  Novalpina: välisfondid üritavad meilt raha välja pressida

  Miljardilise mahuga Novalpina üks rajajatest, investeerimispanganduse taustaga Stefan Kowski räägib, mis plaanid tal Olympicuga on.

  Ta räägib sellest, kuidas Olympicust hakkavad kasu lõikama Oregoni pensionärid ning kirjeldab oma vaadet Eesti investorite seas kõneainet pakkunud OEG ostutehingule.
  Kuidas te Olympicu leidsite?
  Olen juba mitu aastat keskendunud mänguärile. Otsisime pikalt edukat ettevõtet. Vestlused Olympicuga on kestnud viimased kuud.
  Millised plaanid on teil Olympicuga?
  On väga haruldane, kui sul on ettevõte, mis on liider nii tava- kui netikasiinode segmendis. Olympic on meie esimene ost ja me tahame teda kasvatada ja laiendada. Sellest lõikavad kasu kõik Olympicu töötajad. Kuna meie klientideks on eelkõige suured fondid – suurima mahuga on Oregoni pensionifond –, siis otsimegi ettevõtteid, millel oleks suur kasvupotentsiaal.
  Mis puutub personali, siis me ostame harilikult ettevõtteid, millel on tugev juhtkond.
  Teinekord kohtab turul arvamust, et tavakasiinod on hääbumas ja kogu tulevik on internetikasiinodes. Kuivõrd tuleb siin OEGst kasvu?
  Mina seda arvamust ei jaga! Oluline on klientide jaoks kogemus kõikides segmentides. Näiteks Amazon ostis hiljuti Whole Foodsi, mis on samuti klassikaline jaeäri.
  Kuidas näete fondijuhina majanduskliimat: IMF ja teised on arvamusel, et majandus on peagi jahtumas. Samal ajal lõite teie eelmisel aastal suure fondi...
  Me loeme samu allikaid, mis teie loete (naerab). Aga sellele tuginedes on raske investeerida. Tulevikku me ei tea. Keskendume sellele, et otsime tõeliselt häid ettevõtteid.
  Eesti investorite seas tekitas teie pakkumine suurt vastuolu: pärast väga head majandusaastat oodati suuremaid dividende. Aga dividende ei tule ja OEG viiakse börsilt niimoodi ära, et preemiat ka ei saa...
  Minu hinnangul pole siin mingit suurt vastuolu. Need on peamiselt välismaised fondid, mis meilt rohkem raha välja pressida üritavad. Armin (Karu - toim. ja Jaan (Korpusov - toim.) on tõelised ärimehed, meil olid väga rasked kõnelused hinna üle. Ja me pakume kõikidele investoritele sama hinda, mida Arminile ja Jaanile. Me tegime kõike läbipaistvalt. Juhtkond kiitis selle heaks ja me omame 85 protsenti kõikidest aktsiatest. On äärmiselt haruldane nii suurt heakskiitu saada! Selle sammuga liigub veerand miljardit eurot Eesti aktsionäride kätte, mis jälle majandusse suunata saab, millest kõik kasu lõikavad.
  Aga siiski: miks mitte maksta preemiat nagu lääne börsiettevõtete puhul tavaks?
  Hind sündis väga raskete kõneluste tagajärjel. Ja mõelge, miks peaksid mõned väikesed riskikapitalifondid saama paremat hinda kui Jaan ja Armin, kes Olympicu üles ehitasid? Selle taga on 2–3 riskikapitalifondi!
  Olympicul oli ostuhetkel kontol ligi 60 miljonit eurot. Miks mitte investoritega vähemalt viisakusest midagi sellest enne lõppu jagada?
  Nüüd, kui meil on suur äri, tahame seda kasvatada. Nii nendes riikides, kus Olympic tegutseb, aga ka mujale laieneda. Et dividende ei jaotatud, on hea, see annab parema kasvupositsiooni.
  Miks ikkagi oli vaja Olympic börsilt ära võtta?
  See on tavaline, et erakapitalifond ettevõtet ostes selle börsilt ära viib. Sellel on kaks põhjust. Nüüd, kui Novalpina on OEG enamusomanik, tuleb OEG kasvuks vajalik kapital meilt. Teiseks, OEG börsil hoidmine nõuab administratiivkulusid ja see pole majanduslikult ratsionaalne. Seepärast oli mõttekas OEG börsilt ära viia.
  Olympicu viimane vaatus
  Olympic Entertainment Groupi viimasel aktsionäride koosolekul börsiettevõttena eelmisel reedel oli õhk pingeline. Mõnes mõttes oli märgiline, et tagaridades istusid vanemad härrasmehed, kes, kulm kortsus, toimuvat jälgisid ja tasasel häälel ülevõtupakkumise hinna üle arutasid.
  Eespool istusid Olympicu uue ajastu kuulutajad, eesotsas Novalpina Grupi ühe looja, austerlase Stefan Kowskiga, kes Olympicu ära ostsid. Stefan Kowski on noor, energiline ja läänelikult aldis komplimente pilduma.
  Nende selja taga jällegi Trigoni ja East Capitali esindajad, kes on teatanud, et astuvad Olympicu eest võitlusse.
  "Päevakorras on punktid, mille üle siinsed investorid juba nädalaid tulihingeliselt vaidlusi pidanud on: dividende ega preemiat ei saa, Olympic korjatakse börsilt ära. See siin on ainult formaalsus, hääled on ju koos,” ütleb üritust jälgiv suhtekorraldaja.
  OEG juht Madis Jääger näib olevat heas tujus, kui majandusaasta aruande ette kannab. Ta ei jäta mainimata, et tänavu tähistatakse 25. tegevusaastat ning kaks korda on võidetud Äripäeva TOP 100. Kontsern kasvab, on sõnum. On vaid kaks murekohta: kasiinosid tahetakse sulgeda nii Riias kui ka Bratislavas. Aruanne kinnitatakse.
  Rahulolematud võtavad sõna
  Kasumijaotuse punkti juures nii rahulikult ei lähe. Nii väikeinvestorid kui ka fondide esindajad tahavad teada, miks pärast aastat, mis tõi Olympicu kassasse 30 miljonit eurot kasumit, ei maksta dividende. Kokku on kontsernil vaba raha ligi 60 miljonit eurot.
  “Miks otsustasite dividendi mitte maksta,” küsib OEG investor.
  “Seetõttu, et kasutada seda raha jätkuvateks investeeringuteks,” vastab OEG tegevjuht Madis Jääger.
  “Mis investeeringuteks,” uurib teine.
  “Olympic... investeerib... oma tavapärasesse tegevusse.”
  Sellele otsusele on vastu 6,13 protsenti häältest.
  Nüüd tuleb kutsuda tagasi senine juhatus koosseisus Karu, Korpusov ja Liina Lins ning kinnitada uus juhatus. Selle kohta ütleb Kowski enne koosoleku algust, et meeskond on rahvusvaheline: on sakslane, on prantslane. “Praegu otsime eestlast.”
  Tagasikutsumine läheb libedalt, kuid uue juhatuse kinnitamise juures tahavad fondid teada, miks ei pea Olympic kinni heast tavast. Nimelt kuulub ligi 11 protsenti aktsiatest ikka veel vähemusaktsionäridele ning sel puhul võiks nõukokku kuuluda mõne vähemusaktsionäri esindaja. “See on hea tava, aga seadusega sätestatud pole,” kõlas Olympicu-poolne vastus.
  Majandusaasta aruandes lubatakse küsimusel pikemalt peatuda. Otsuse vastu on 8 protsenti investoritest.
  Veelgi tulisemaks läheb Olympicu börsilt lahkumise küsimusega. “Olympicul on veel üle 1600 väikeaktsionäri. Millistest emitendi huvidest lähtuvalt seda tehakse,” küsis investor. Madis Jääger vastas, et juhatus peab tegema nii, nagu nõukogu otsustab. Ja pealegi, kui väikeaktsionäride käes on ainult 10 protsenti aktsiatest, siis kauplemismaht kukuks.
  “Kas üks investor on olulisem kui 1600, isegi kui selle ühe kätte koondub 90 protsenti?” See küsimus võttis Olympicu esindajad kogelema. “Õiguslikult... juhatus lähtub aktsionäride juhistest ja häälte arvu raamistik vastab...”
  Börsilt minemaviimise vastu hääletab 10,27 protsenti investoreist. Kuid 89 protsendi vastu ei anna midagi teha. Siiski: investorid esitavad vastuväite, mis ka protokolli võetakse.
  Nüüd tuleb ära hääletada väikeaktsionäride alternatiivettepanek: OEG jääb börsile niikauaks, kuni Odyssey pole kõiki 100 protsenti OEG aktsiatest omandanud. Siin lähevad arvamused jällegi lahku. Väikeinvestorite ilme on resigneerunud.
  Veel üks vastuhakk
  Kuid viimases küsimuses ilmneb võitlustahe. Kui tavaliselt hääletatakse audiitori valik täishäältega tuimalt ära, siis nüüd protestib üks aktsionär.
  “PwC pole usaldusväärne! See on sama firma, mis kinnitas Liviko ülevõtmisel vale aktsia hinna, mis pärast kohtus muudeti ja aktsionäridele maksti hüvitist,” põrutas investor.
  OEG esindajad vahetavad kimbatuses pilke: “Ei oska kommenteerida...” “Me hea meelega sellistele küsimustele ei vasta,” tuleb OEG poolt.
  Ja PwCst saab OEG audiitor.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
JPMorgani analüütik: aktsiahinnad ronivad august välja
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
JPMorgan Chase & Co mõjuka analüütiku Marko Kolanovici sõnul tõusevad aktsiahinnad tagasi ja majanduslangust tänavu ei tule.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.