Lauri Teder • 19 juuli 2018

Börs: kehvad tulemused ja tollihirmud

New Yorgi börs (NYSE)  Foto: Scanpix / Reuters

Neljapäeval vajusid USA aktsiaindeksid oodatust kiduramate kvartalitulemuste ja taas nähtavale tulnud kaubandustollide mõjul allapoole.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kahanes 0,53%, 25 065 punktini. Nasdaq Composite langes 0,37%, 7825 punktini. S&P 500 kaotas väärtusest 0,39% ja lõpetas päeva 2804 punktil.

Neljapäeval avaldasid president Trumpi väljaütlemised turgudele mõju kahel rindel. Telekanalile CNBC antud intervjuus tõdes riigijuht, et pole rahul Föderaalreservi intressimäärade tõstmise otsusega, leides, et see kahjustab USA majandust ja ettevõtete rahvusvahelist konkurentsivõimet. Arvamus nõrgestas põgusalt dollarit ja finantssektorit.

Hulga selgemalt reageerisid börsid aga Trumpi lubadusele määrata Euroopa Liidule "karm kättemaks", kui tuleva nädala kohtumisest liidu esindajatega ei sünni õiglast autoturu kaubanduskokkulepet. Lisaks tollele ähvardusele valmistasid Wall Streetile mõistagi muret ka ELi võimalikud vastutariifid.

Kvartalitulemuste esitlejaist valmistasid kauplejatele teiste seas pettumuse netikauplus eBay (-10,12%), finantsteenuste pakkuja American Express (-2,73%), kindlustusfirma Travelers (-3,71%) ja tubakatootja Philip Morris (-1,52%). Analüütikute prognoosidest suutsid üle hüpata tehnoloogiafirmad IBM (+3,27%) ja Microsoft (-0,68%). Samas heideti IBMile ette, et firma käive kasvas peamiselt tänu nn vanale tehnoloogiale - suurarvutitele -, sellal kui tuleviku lahendused nagu pilveteenused ja tehisintellekt näitasid mulluse tasemega võrreldes kas tagasihoidlikku tõusu või suisa langust.

Pärast börsipäeva lõppu avaldatud Microsofti teise kvartali aruanne andis aimu just pilveteenuste ja tarkvara tuluvõimekuse jätkuvast kasvust - ettevõtte pilvesüsteemi Azure'i käive kerkis eelmise aastaga võrreldes lausa 85% kõrgemale. Microsofti aktsiakasum jõudis mulluselt 1,03 dollarilt 1,14 dollarile.

Hetkel kuum