Äripäev • 2. august 2018 kell 7:30

Google ehitab Hiina turu jaoks tsenseeritud äppi

USA internetihiid ei taha Hiina turust loobuda ning otsustas ehitada tsenseeritud otsingumootori.

Valvur kõnnib mööda Google´i logost Shanghais.  Foto: Scanpix

Kuigi täpset ajakava veel paigas pole, ehitab Google New York Timesi andmetel otsingumootorit, mis vastaks Hiina valitsuse nõudmistele ehk mis blokeeriks valitsusele ebameeldiva sisu. See on Google´i jaoks suur kannapööre, sest kaheksa aastat tagasi lahkus ettevõte Hiinast just seetõttu, et avaldada protesti sealse riikliku tsensuuri vastu.

Google pole ainus internetifirma, mis oma tegevuses Hiina valitsuse tsensuuriihale vastu tuleb – teiste hulgas tegeleb sellega ka LinkedIn.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International kritiseeris uudist teravalt, öeldes, et see on must päev internetivabadusele, kui tehnoloogiahiid aktsepteerib Hiina ekstreemset tsensuuri.

See uudis pani kivina kukkuma Hiina Google´iks kutsutud Baidu aktsia, mis langes USA börsil järelturul 7,7 protsenti 228 dollari tasemele, sest just temal oleks Google´i tulekust palju kaotada. Google´i emafirma Alphabeti aktsiat teade ei raputanud.

Hetkel kuum