Tallinna Kaubamaja Euroopa kohtust õigust ei saanud

Äripäev 08. august 2018, 10:12
Tallinna Kaubamaja tegevdirektor Erkki Laugus Kaubamaja katusel.
https://www.aripaev.ee/storyimage/ea/20180808/BORS/180809766/AR/0/AR-180809766.jpg
Ainult tellijale

Tallinna Kaubamaja kaebus Tallinna linnale mitteaktsiisikaupadelt tasutud müügimaksu pärast Euroopa Kohtust õigust ei saanud. Kaubamaja jaoks negatiivseid tagajärgi pole, kuna maks on juba tasutud, selgub börsiteatest.

Euroopa Kohus tegi otsuse, milles vastas eitavalt riigikohtu püstitatud küsimusele, kas Tallinna linnas kehtinud müügimaks on vastuolus käibemaksudirektiiviga ja kahjustab Euroopa Liidu ühise lisandväärtusmaksusüsteemi toimimist ja konkurentsi.

Järgmise sammuna uuendab riigikohus tagastusnõuete menetlused ning lahendab ASi Viking Motors, ASi TKM King, OÜ TKM Beauty Eesti, Kaubamaja ASi ja Selver ASi kaebused Tallinna linna maksuotsuste peale.

Eilsel Euroopa Kohtu lahendil ei ole Tallinna Kaubamaja Grupi tütarettevõtjate jaoks negatiivseid tagajärgi, kuna vaidlusalused müügimaksu summad on Tallinna linnale tasutud.

Müügimaks kehtis Tallinnas kohaliku maksuna 1. juunist 2010 kuni 31. detsembrini 2011.

Müügimaks kaotati riigikogus vastu võetud seadusega ja pärast seda on mitu ettevõtjat nõudnud tasutud müügimaksu tagastamist seoses selle vastuoluga Eesti ja Euroopa Liidu õigusaktidega.

2016. aastal otsustas Tallinna linn maksta Tallinna Kaubamaja tütarettevõtetele tagasi aktsiisikaupade pealt tasutud müügimaksu. Nii ASile Kaubamaja kui ka Selver ASile maksti aktsiisikaupade pealt tasutud müügimaks tagasi vastavalt 21 000 ja 297 000 euro ulatuses. Samuti pidi linn maksma firmadele intresse kokku üle 124 000 euro.

Tallinna Kaubamaja Grupp avaldas 2014. aastal börsiteate, milles teavitas, et tema tütarettevõtjad taotlevad tagasi ajavahemikus 1. juuni 2010 kuni 31. detsember 2011 Tallinnas makstud müügimaksu kogusummas 3,27 miljonit eurot.

Järgnevalt tagastas Tallinna linn Tallinna Kaubamaja Grupp ASi tütarettevõtjatele aktsiisikaupadelt tasutud müügimaksu ja vaidlus jätkus mitteaktsiisikaupade üle.

Riigikohus esitas Tallinna Kaubamaja Grupp ASi tütarettevõtjate mitteaktsiisikaupadelt tasutud müügimaksu tagastusnõuete kaebuse Euroopa Kohtule ning peatas menetluse kuni Euroopa Kohtu lahendi jõustumiseni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. August 2018, 10:11

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing