Artikkel
 • Jaga lugu:

  AMD on võitmas kiibisõda Inteliga

  AMD Ryzeni kiip.Foto: Shutterstock

  Advanced Micro Devices on võitmas kiibisõda Inteliga. Vähemalt Wall Street arvab seda, kirjutab CNN Money.

  AMD aktsia on tänavu enam kui kahekordistunud ning kaupleb peaaegu 12 aasta kõrgeimal tasemel. Sellega on AMD tänavu Standard & Poor’s 500 indeksi parim aktsia.
  AMD tähelend tuleb osaliselt Inteli arvelt, mille aktsia on tänavu tõusnud vaid 2 protsenti. Kardetakse, et ettevõtte kasumimarginaalid vähenevad ning tooted hilinevad. Intelile on ebamugavusi tekitanud ka tegevjuhi Brian Krzanichi ametist lahkumine. Väidetavalt oli tal kohatu suhe alluvaga.
  AMD puhul on huvitav see, et ettevõte saab kasu personaalarvutite (PC) nõudluse kasvust. Paljud ettevõtted vajavad jätkuvalt arvuteid ning AMD Ryzeni kiibid on järjest rohkem Inteli turuosa endale võtnud.
  Tugev juhtimine
  Ettevõtte tõusu juhib tegevjuht Lisa Su, kes on tugevdanud sidemeid suuremate arvutitootjatega. Ta rääkis tulemuste teatamise päeval, et neil on väga head suhted Delli, HP ja Lenovoga.
  Su lisas, et paljud sülearvutite tootjad müüvad tooteid, mis kasutavad AMD kiipe. Ta loodab, et ettevõtte turuosa kasvab kooliaasta alguses veelgi kiiremini, sest siis hakatakse ka rohkem ostma.
  „Lisa Su tugev juhtimine ning investorite ja klientidega suhtlemine on andnud väga häid tulemusi,“ ütles investeerimisfirma Rosenblatt Securitiesi analüütik Hans Mosesmann sellel nädalal avaldatud raportis.
  Mosesmann tõstis AMD aktsia hinnasihi 30 dollarini. See on Wall Streeti kõrgeim ning ületab praegust turuhinda 20 protsendi võrra. Praegu kaupleb AMD aktsia 25,2 dollarit.
  Mängubuum täidab kukruid
  AMD on suuremalt ette võtnud ka mängude turu. Nende Radeoni graafikakaardid on Sony ja Microsofti konsoolide jaoks väga tähtsad. Tõsi, personaalarvutitele mõeldud AMD graafikakaardid jäävad Nvidia omadele siiski alla.
  Ka Nvidia jaoks on mänguäri olnud väga positiivne. Nvidia aktsia on tänavu kallinenud 40 protsenti ja kolme aastaga üle 1000 protsendi.
  Graafikakaardid on väga tähtsad ka krüptovaluutade kaevandamisel. Kuna krüptorahade hinnad on tänavu tublisti langenud, siis on vaibunud ka huvi kaevandamise vastu, ütlevad AMD ja Nvidia. See ei tohiks ettevõtteid aga märkimisväärselt mõjutada.
  Kas Inteli nõrkusi kasutatakse ära?
  Tuleviku osas on põhiküsimus selles, kuidas suudab AMD Inteli nõrkusi enda kasuks ära kasutada. Tõenäoliselt tuleb selleks kasutada Inteliga sarnaselt turundust. Intel Inside turunduskampaania oli mõnda aega tagasi väga edukas.
  Su ütles analüütikutele juulis, et AMD-l on selle koha pealt arenemisruumi ning klientide seas tuleb populaarsust tõsta. Ta nentis, et ettevõte tegeleb nii Ryzeni kui ka Radeoni brändide turundamisega.
  Kui kõik nõnda jätkub, siis on tõenäoline, et Su jõuab ka Fortune 500 ettevõtete pingeritta. Praegu on AMD 506. kohal. Edetabel koostatakse aastakäibe põhjal
  Analüütikud prognoosivad, et AMD käive kasvab tänavu rohkem kui 25 protsenti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tarmo Ulla: põnts vanemate rahakotile, pidur tuleviku Eestile
Vajame häid ideid, et ajutine lisasurve vanemate rahakotile ei kanduks edasi laste unistustele ega kitsendaks nende tulevikuvalikuid, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.
Vajame häid ideid, et ajutine lisasurve vanemate rahakotile ei kanduks edasi laste unistustele ega kitsendaks nende tulevikuvalikuid, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.
Rõivakett ja naftaäri aitasid Balti börsiindeksi plussi
Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis täna 0,33% peamiselt Leedu rõivamüügiketi Apranga ja terminalioperaatori Klaipedos Nafta kaasabil.
Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis täna 0,33% peamiselt Leedu rõivamüügiketi Apranga ja terminalioperaatori Klaipedos Nafta kaasabil.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Fermi Energia astus esimese sammu Ukrainas
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Trükitööstuse analüüs: pakenditootjad kriisidest puutumata, teised otsivad uusi võimalusi
Trükikodade müügitulu taastus mullu küll osaliselt koroonakriisist, kuid jäi siiski aastate 2017–2018 tasemele. Pakenditootjate müügitulu kasvab seevastu pidevalt ega ole kriisidest seni suuremalt pihta saanud, kirjutas ülevaates Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu arendusnõunik Kati Rostfeldt.
Trükikodade müügitulu taastus mullu küll osaliselt koroonakriisist, kuid jäi siiski aastate 2017–2018 tasemele. Pakenditootjate müügitulu kasvab seevastu pidevalt ega ole kriisidest seni suuremalt pihta saanud, kirjutas ülevaates Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu arendusnõunik Kati Rostfeldt.

Olulisemad lood

Rail Balticu ja neljarajaliste maanteede jaoks on vaja massiliselt uusi karjääre
Rohkem kui 10 miljonit kuupmeetrit ehitusmaavarasid läheb lähiaastatel vaja rohkem kui praegu, kruusa, liiva ja paekivi aga napib.
Rohkem kui 10 miljonit kuupmeetrit ehitusmaavarasid läheb lähiaastatel vaja rohkem kui praegu, kruusa, liiva ja paekivi aga napib.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.