• Jaga lugu:

  Mees, kes kaotas krüptorahadega kõik

  BitcoinFoto: Shutterstock

  Alates jaanuarist on krüptoturu väärtus langenud umbes 400 miljardi dollari võrra. Paljud, kes ostsid krüptorahasid kallimalt, on suure osa oma varast kaotanud.

  Sean Russell on üks neist – tema kaotas terve oma elu säästud. Enne seda, kui ta investeeris 2017. aastal bitcoini 120 000 dollarit, oli tal turgudega vähe kogemust. Ta oli väga üllatunud, kui tema investeering vaid ühe kuuga 500 000 dollarini tõusis.
  „Mäletan, et ühel hommikul oli mu varade väärtus kasvanud 15 600 dollari võrra. Ja see jätkus ka järgmistel päevadel,“ ütles Russell. „Ma mõtlesin, et ma saan maksta ära oma kinnisvaralaenu ning lennata puhkusele kohtadesse, kuhu olen alati minna tahtnud.“
  Russell töötab Suurbritannias kinnisvaraarendajana – ta ostab kodusid ning teeb neid korda.
  Tema unistus ei kestnud väga kaua. Bitcoin ületas detsembris 20 000 dollari taseme, aga kukkus seejärel järsult. Praegu kaupleb bitcoin umbes 6300 dollari juures.
  Russell proovis oma kaotusi piirata, selleks võttis ta raha bitcoinist välja ja pani selle bitcoin cashi ning teistesse krüptovaluutadesse nagu ethereum ja ripple. See ei töötanud ning Russell ütles, et paberil on ta kaotanud 96 protsenti oma varadest.
  „See oli laastav ja väga traumaatiline, tõesti,“ ütles Russell. „Ma olen näinud lugusid miljardäridest, kes on pankrotti läinud. Võib mõelda, et kuidas see küll juhtuda võiks? Kuidas on võimalik nii palju raha kaotada? Ja nüüd ma olen samas olukorras.“
  Koduperenaised ja vanaemad hädas
  Russell ei ole ainuke. Cambridge Centre for Alternative Finance’i krüptovaluutade ja plokiahela tehnoloogia ekspert Michel Rauchs ütles, et 2017. aastal toimunud järsk tõus meelitas turule palju kogemusteta investoreid.
  „Jaeinvestorid, õpilased, koduperenaised ja isegi vanaemad võtsid sellest osa,“ rääkis Rauchs. „Meedia ütles neile, et selliseid võimalusi tuleb korra elus. Nad ostsid tipus ja istuvad nüüd suurte miinuste otsas.“
  Krahh oli karm ning professionaalsed investorid ja teised entusiastid proovivad aru saada, kuhu hinnad nüüd liiguvad.
  „Krüptovaluutadega toimunu on pöörane ning see sarnaneb paljuski varasemalt finantsturgudel toimunud maaniatega. Need juhtuvad ajaloos alati uuesti,“ ütles University College Londoni käitumusliku rahanduse ökonomist Benedetto De Martino.
  JPMorgani tegevjuht Jamie Dimon ja legendaarne investor Warren Buffett on investoreid hoiatanud, et need krüptovaluutadest eemale hoiaks.
  Eelmisel nädalal langes bitcoini hind vaid kahe päevaga enam kui 20 protsenti, sest Business Insider kirjutas, et Goldman Sachs võib loobuda ideest luua krüptorahade kauplemisosakond.
  Goldman Sachs ütles CNN Money’le, et konkreetset otsust siiski tehtud ei ole.
  Russell on lootusrikas
  Enne seda, kui Russell bitcoini investeeris, veetis ta aastaid bitcoini ja plokiahela tehnoloogiat uurides. Ta ütles, et õppimisprotsess oli nagu keerulise mõrvajuhtumi lahendamine.
  Vaatamata kaotustele on ta lootusrikas. „Ma pean millessegi uskuma,“ rääkis ta. „Ma pean oma mõistust töös hoidma. Kui ma keskendusin kaotatud rahale, siis see hävitas mind vaimselt ja emotsionaalselt.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Nordecon sõlmis 28 miljoni eurose lepingu
Nordecon sõlmis enam kui 28 miljoni euro suuruse lepingu Rae valla Uus-Järveküla elurajooni ehitamiseks, selgub börsiteatest.
Nordecon sõlmis enam kui 28 miljoni euro suuruse lepingu Rae valla Uus-Järveküla elurajooni ehitamiseks, selgub börsiteatest.
Elcogen ehitab korealastele 75miljonise vesinikutehase
Tallinnas Ülemiste linnakus kütuseelemente tootev Elcogen sõlmis kokkuleppe Lõuna-Korea Uljini maakonna ja Next Energy Corporationiga Koreasse tehase ehitamiseks.
Tallinnas Ülemiste linnakus kütuseelemente tootev Elcogen sõlmis kokkuleppe Lõuna-Korea Uljini maakonna ja Next Energy Corporationiga Koreasse tehase ehitamiseks.
Raadiohommikus: superkondensaatorid, tuulegeneraatorid ja lennukihooldaja plaanid
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis räägib Tesla mängumaale trügiva Skeleton Technologiese ärijuht Ants Vill sellest, kuidas hammustada tükki 60 miljardi euro suurusest turust, millal võiks superkondensaatoreid arendav ettevõte jõuda kasumisse ning kui palju plaanitakse Eestis töötajaid värvata.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis räägib Tesla mängumaale trügiva Skeleton Technologiese ärijuht Ants Vill sellest, kuidas hammustada tükki 60 miljardi euro suurusest turust, millal võiks superkondensaatoreid arendav ettevõte jõuda kasumisse ning kui palju plaanitakse Eestis töötajaid värvata.