Mait Kraun • 17. detsember 2018 kell 9:54

Euroopa turud langevad

Euroopa aktsiaturud hakkasid täna hommikul odavnema, sest Ameerika Ühendriikide turge tabas reedel korralik langus ning investorid muretsevad globaalse majanduskasvu aeglustumise pärast, vahendab CNBC.

Saksamaa indeks DAX on langenud, samas suunas on liikunud Suurbritannia ja Prantsusmaa indeksid.  Foto: EPA

Üleeuroopaline Stoxx 600 indeks on täna langenud 0,3%, 346 punktini. Suurem osa sektoritest on odavnenud. Kui vaadata riike eraldi, siis on Suurbritannia FTSE 100 langenud 0,3%, Saksamaa DAX 0,1% ja Prantsusmaa CAC 0,3%. Suurematest turgudest on ainukesena täna tõusnud Hispaania IBEX 35 indeks.

Kehvemini on täna läinud jaemüügisektoril, mis on odavnenud 1%. Eriti kehvasti läheb neil Suurbritannias, kus Asos on odavnenud 34%, Next 8% ning Marks & Spencer 4,6%.

Nimelt muutis Asos selle aasta käibe- ja kasumiprognoosi – kui varem arvas ettevõte, et majandusaasta 2018–2019 käibekasv tuleb 20–25%, siis nüüd on prognoos 15%. Paremini läks toorainesektoril, mis kallines 0,8%.

Pilk Hiinal ja Euroopal

Turgude tähelepanu on suuresti Hiina ja Euroopa majandusandmetel, mis peaksid andma vihjeid selle kohta, millises seisus on globaalne majandus. Hiina teatas reedel, et jaemüügi kasv oli viimase 16 aasta aeglaseim, mis kasvatas investorite hirmu.

Euroopa ja Aasia turge mõjutas kehvasti ka reede õhtul Ühendriikides toimunud langus – S&P 500 indeks langes lausa 2,8%.

Tallinna börsiindeks OMX Tallinn on langenud 0,4%, 1192 punktini. Erilisi liikumisi pole kodubörsil hommikul aga toimunud. Suurima langejana saab välja tuua Ekspress Grupi (–1,9%).

Hetkel kuum